Роден и починат во Берлин, Руди Лесер бил Германски експресионист воглавно активен со акварелна и графичка техника. Бил студент на проф. Ханс Меид. Во 1933, емигрирал во Скадинавските земји (Данска и Шведска) за да избега од нацистичкиот режим. Од 1946 до 1956 живее во САД каде што работи како професор на универзитетот Ховард во Вашингтон ДЦ. После 1956 се враќа во Берлин каде што работи до крајот на животот.

Руди Лесер ја посетува Македонија кон крајот на 1950тите години. Од тоа време датира литографијата “Скопје 1961„ која денес е во сопственост на авторот на книгата.

Rudi Lesser (1901 – 1988) Скопје, литографија
Rudi Lesser (1901 – 1988) Скопје, литографија

Оставете порака

Споделете :

За мене

Vlatko potpis s

Овој лексикон е плод на моето 15-годишно истражување и запишување на странски сликари, вајари, илустратори и фотографи кои ја посетиле географската територија на Македонија и креирале уметничко дело во Македонија во 100 годишниот период 1850-1950. Ова е културен аманет кој му припаѓа на сите етнички групи и денешни држави во чии граници има дел од географска Македонија. Сите ние треба да сме горди на овој аманет. Верувам дека оваа уметност инспирирана и креирана во Македонија е нешто што нѐ зближува во овие тешки времиња.

Рандом Приказна

Следете не