Џорџина Мери Себрајт Макензи (1833-1874), Британка

Исто позната како леди Џорџина Мјур Макензи. Британски патописец и илустратор. Птувала низ Балканот заедно со Аделаид Паулина Ирби (1831-1911), секогаш придружена со Турска вооружена придружба. Нивната исцрпна посета на Македонија е опишана и илустрирана во нејзината книга “Турците, Грците и Словените, Патувања низ словенските провинции на Европска Турција (1867)„.. Автор е на многу политички книги за Балканот и основала центар за сираци во Сараево.

Катедрала во Охрид 1867
Катедрала во Охрид 1867
Бугарски селани
Бугарски селани

Оставете порака

Споделете :

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp

За мене

Vlatko potpis s

Овој лексикон е плод на моето 15-годишно истражување и запишување на странски сликари, вајари, илустратори и фотографи кои ја посетиле географската територија на Македонија и креирале уметничко дело во Македонија во 100 годишниот период 1850-1950. Ова е културен аманет кој му припаѓа на сите етнички групи и денешни држави во чии граници има дел од географска Македонија. Сите ние треба да сме горди на овој аманет. Верувам дека оваа уметност инспирирана и креирана во Македонија е нешто што нѐ зближува во овие тешки времиња.

Рандом Приказна

Where-is-the-grave-of-Gerard-Chowne
Приказни

Каде е гробот на Џерард Чаун?

За некои сликари, Македонија била нивната крајна дестинација. Џерард Хенри Тилсон Чаун (1875 Индија – 1917 Македонија) е британски сликар што се школувал на школата

Повеќе »

Следете не