Роден на 01.11.1881 во Берлин, починал на 25.01.1968 во Вејмар. Бил Германски сликар и скулптор. Студиите ги започнал во 1896тата на Ракотворното училиште во Берлин, а подоцна и на Државното Ликовно Училиште помеѓу 1901 и 1903, и на крај на Кралската Ликовна Академија во Берлин, во класата на професор Бруно Паул и Макс Кох. Неговите слики денес се во колекциите на Ликовните Музеи на Хановер, Есен, Ерфурт и Гдањск. Подетални информации за уметникот можат да се најдат на: http://www.franz-markau.mraeder.de/.

Франс Маркау ја посетува Македонија во два наврати, прв пат за време на Големата Војна помеѓу 1917 и 1918, како војник и втор пат во периодот после 1945тата година. Неколку маслени и темпера слики од периодот помеѓи 1917-18 се запишани во каталогот на дела на овој автор.

Franz Markau (1881 –1961) Ушкуп (Скопје) Мала џамија 1919, маслена темпера на платно
Franz Markau (1881 –1961) Ушкуп (Скопје) Мала џамија 1919, маслена темпера на платно

Оставете порака

Споделете :

За мене

Vlatko potpis s

Овој лексикон е плод на моето 15-годишно истражување и запишување на странски сликари, вајари, илустратори и фотографи кои ја посетиле географската територија на Македонија и креирале уметничко дело во Македонија во 100 годишниот период 1850-1950. Ова е културен аманет кој му припаѓа на сите етнички групи и денешни држави во чии граници има дел од географска Македонија. Сите ние треба да сме горди на овој аманет. Верувам дека оваа уметност инспирирана и креирана во Македонија е нешто што нѐ зближува во овие тешки времиња.

Рандом Приказна

Следете не