Рене Ферет Прежелан, роден во Перпињан 1877 година, починал во 1968 година. Добро познат карикатурист и илустратор, творец на таканаречената „Мали жени од Париз (petite femme de Paris)“ што неодамна е повторно популарна поради зголоемениот интерест кон т.н. „пинап“ уметност со француски убави дами од 1920-тите години.  Бил илустратор на весниците La Caricature, Fantasio, Le Rire, La Baîonnette, Fémina и La Vie parisienne. Во 1905 година доживува успех и слава со својот стрип: “Jo et Josette”, објавен во  Qui lit rit . Имал изложби во Salon des Humoristes во Париз. Автор е и на стриповите La Légende de Béquinette (1902), L’Amour en dentelles (1903), Souvenirs d’un fusil de chasse (1949) и Tables de chasse (1952).

За време на Големата војна, бил  потпоручник во француската авијација во Армијата на Ориентот стационирана во Самли (Солун, Македонија) и Тасос. Во 1916 година насликал серија на 32 акварели со дневни сцени на авијацијата како и хумористични сцени со македонското население, што подоцна е испечатена како папка со литографии во ограничен тираж од 250 рачно потпишани примероци под името „CROQUIS D’AVIATION EN MACÉDOINE“. Dessins, Croquis & Aquarelles / СКИЦИ ЗА АВИАЦИЈАТА ВО МАКЕДОНИЈА “. Цртежи, скици и акварели  ”. Една копија од оваа папка, како и една оригинална акварел од оваа серија со наслов „Ветерот од Вардар (30- Le Vent du Вардар) е во приватната колекција на авторот.

 

Information:

https://www.babelio.com

https://www.abebooks.com

http://www.theaerodrome.com

Рене Прежелан (1877-1968) Повардарец ветар крај Солун, 1916, акварел
Рене Прежелан (1877-1968) Повардарец ветар крај Солун, 1916, акварел
Рене Прежелан (1877-1968) Ветерот на елисата, Солун 1916, акварел
Рене Прежелан (1877-1968) Ветерот на елисата, Солун 1916, акварел
Рене Прежелан (1877-1968) фотографија од неговото одликување со медал, Солун 1916,
Рене Прежелан (1877-1968) фотографија од неговото одликување со медал, Солун 1916,

Оставете порака

Споделете :

За мене

Vlatko potpis s

Овој лексикон е плод на моето 15-годишно истражување и запишување на странски сликари, вајари, илустратори и фотографи кои ја посетиле географската територија на Македонија и креирале уметничко дело во Македонија во 100 годишниот период 1850-1950. Ова е културен аманет кој му припаѓа на сите етнички групи и денешни држави во чии граници има дел од географска Македонија. Сите ние треба да сме горди на овој аманет. Верувам дека оваа уметност инспирирана и креирана во Македонија е нешто што нѐ зближува во овие тешки времиња.

Рандом Приказна

Учителот од Охрид
Приказни

Учителот од Охрид

Проектот „Лексикон“ започна една декемвриска вечер во 2004 година. Семејството спиеше, а јас се забавував со моето омилено вечерно хоби – барање интересни слики на

Повеќе »

Следете не