Роден на 02.03.1880, починал на 19.10.1935. Бил значаен Бугарски фотограф и основач на фотографскиот отсек на Бугарскиот Национален Музеј (во кој што работел од 1914 па се до крајот на неговиот живот во 1935). Неговите фотографии биле објавени во статиите на Богдан Филов, Андреи Протиќ, Никола Маврадинов, итн. Направил колекција од повеќе од 10 000 фотографии од Бугарски и Македонски етнички сцени. Еден пример од неговите Македонски дела се фото албумот од 1908 година “Манастирот Свети Јован Бигорски„ објавен во Софија, Бугарија.

 

Фото албум “Манастирот Свети Јован Бигорски„, 1908.
Фото албум “Манастирот Свети Јован Бигорски„, 1908.
Фото албум “Манастирот Свети Јован Бигорски„, 1908.
Фото албум “Манастирот Свети Јован Бигорски„, 1908.

Оставете порака

Споделете :

За мене

Vlatko potpis s

Овој лексикон е плод на моето 15-годишно истражување и запишување на странски сликари, вајари, илустратори и фотографи кои ја посетиле географската територија на Македонија и креирале уметничко дело во Македонија во 100 годишниот период 1850-1950. Ова е културен аманет кој му припаѓа на сите етнички групи и денешни држави во чии граници има дел од географска Македонија. Сите ние треба да сме горди на овој аманет. Верувам дека оваа уметност инспирирана и креирана во Македонија е нешто што нѐ зближува во овие тешки времиња.

Рандом Приказна

Следете не