Британски ечер и акварелист. Член на Британското друштво за акварели. Трангмар студирал на Факултетот за уметност во Брајтон, а потоа и на Кралскиот уметнички колеџ. Станува професор по уметност, а подоцна и директор на Факултетот за уметност во Салисбери, Принцип на Елинг школа за уметност и занаетчиство, и живее на авенијата Камбурн, Лондон. Изложувал меѓу 1927 и 1932 година, и бил активен во Кралската академија и Кралското друштво на британските уметници.

Трангамар бил војник во Британската армија на Македонскиот фронт, направил неколку гравирање од Кратово, Струмица, Дојранското Езеро. Гравурите „Македонија“ и „Во Стара Србија“ се во колекцијата на авторот на оваа лексикон. Дополнително, веб-страницата на аукцијата artprice.com дава информации дека тој го направил гравурата со наслов: „Като Крушовец, Долна Струма, Македонија 1919“ продаден од аукциската куќа Biddle & Webb, Бирмингем, (Велика Британија) на 9 јануари 2000 година, (објект број 187).

 

Македонија, гравура
Македонија, гравура
Во Стара Србија, гравура
Во Стара Србија, гравура

Оставете порака

Споделете :

За мене

Vlatko potpis s

Овој лексикон е плод на моето 15-годишно истражување и запишување на странски сликари, вајари, илустратори и фотографи кои ја посетиле географската територија на Македонија и креирале уметничко дело во Македонија во 100 годишниот период 1850-1950. Ова е културен аманет кој му припаѓа на сите етнички групи и денешни држави во чии граници има дел од географска Македонија. Сите ние треба да сме горди на овој аманет. Верувам дека оваа уметност инспирирана и креирана во Македонија е нешто што нѐ зближува во овие тешки времиња.

Рандом Приказна

Ликовната галерија во Империјаниот воен музеј во Лондон, 2018
Приказни

Браќа со оружје

          Империјалниот воен mузеј, Лондон, 2018 година. Се спрема големата изложба со наслов „Да не заборавиме“ (Lest we forget) по повод 

Повеќе »

Следете не