Роден на 14.11.1877 во Разград, починал во 1965. Студирал ликовната академија “Алвбертина„ во торино, Италија во класата на професор Џакомо Гросо и професор Маркисио. Ја посетил Вардарска Македонија за време на Втората Светска Војна, а Пиринска Македонија редовнопомеѓу двете светски војни. Неколку слики со Македонски предели се наоѓаат во колекцијата на галеријата “Проф. Илја Петров„ во Разград, Бугарија, на пример маслото на платно “Мала селска црква и врвот на Шара„ и неколку слики со пејсажи од Пиринска Македонија.

Оставете порака

Споделете :

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp

За мене

Vlatko potpis s

Овој лексикон е плод на моето 15-годишно истражување и запишување на странски сликари, вајари, илустратори и фотографи кои ја посетиле географската територија на Македонија и креирале уметничко дело во Македонија во 100 годишниот период 1850-1950. Ова е културен аманет кој му припаѓа на сите етнички групи и денешни држави во чии граници има дел од географска Македонија. Сите ние треба да сме горди на овој аманет. Верувам дека оваа уметност инспирирана и креирана во Македонија е нешто што нѐ зближува во овие тешки времиња.

Рандом Приказна

János Vaszary (Kaposvár, 1867 – Budapest, 1939), Караван со камили Скопје 1916, масло на платно во колекцијата на Националната галерија на Унгарија
Приказни

Камили во Скопје

          14 мај 2019 година. Се разбудив со нова порака од мојот Интернет пребарувач кој трага по „македонска“ уметност. Унгарската аукциска

Повеќе »

Следете не