Scharf Theo

Роден е во Мелбурн 1899, починал во Фелдафинг, Минхен, Германија во 1987. Охрабрен од своите родители, Тео Шарф е третиран како многу талентирано дете, и ја има својата прва изложба на 14 годишна возраст. Приходите од изложбата му овозможиле остварување на негоиот сон да патува и студира во странство. Емигрирал во Минхен, Германија во 1914 […]

Allfree S. Geoffrey

Повлекување од Солун, 1915 , акварел

Починал во битка во Првата Светска Војна. Џефри Стивен Алфри е реномиран Австралиски воен сликар и поручник во Австралиската армија. Неговите слики се наоѓаат во колекциите на Кралскиот Воен Музеј во Лондон, Библиотеката Александер Трнбул во Нов Зеланд, итн. Го посетил Солун и Солунскиот фронт во 1915та каде што го направил акварелот “Повлекување од Солун„. […]