Pištělka Petr

Сцена од Пазарот во Скопје, 1940, литографија

Роден во Швабенице на 14.07.1887, починал во Вишков во 1963. Дипломиран во 1913та година на Ликовната Академија во Прага, во класата на Х.Швајгер и М. Пирнер. Имал студиски престој во Италија во 1914та година. Во Првата Светска Војна слижи војска во Русија. После војната патува во Јапонија (1919), Полска (1933) и на Балканот (1936). Сликал […]

Kuba Ludvik

Манастир Трескавец, 1925, акварел

Роден во Подебради на 16.04.1863, починал во Прага на 30.11.1956. Лудвик Куба е Чешки сликар на пејсажи, музичар, писател, колекционер на  фолкорни традиции и професор на Академијата на Ликовни Уметности во Прага. Најпрвио студиј на свирење органа и земал приватни часови по цртање од Бохуслав Шринч и Карел Либшер. Се запичшва на Ликовната Академија во […]

Cermak

Сцена од Берово , масло на платно ~1910

Неидентификуван сликар, наверојатно Чех или Словак. Ја посетил Македонија околу 1910та каде што го насликал пејсажот од Берово. Оваа слика е потпишана и опишана од позади (Берово, Македонија) и е продадена од аукциската куќа  Olaf Sigalas  во  Hildrishuizen, Германија на 22-07-2008.