Savinio Alberto

Алберто Савинио, вистинското име му било  Андреа Фраческо Алберт де Чирисо, бил роден во Атина, Грција на 25.08.1891 во фамилија на Италиански доселеници, починал во Фиренца, Италија на 05.05.1952. Бил Италиански писател, сликар, музичар, журналист, есеист, сценарист, театарски иметник и композитор. Бил помлад брат на ноторно-метафизичкиот сликар Џорџо де Чирисо. Неговите дела често ословувале филозофски […]

Spacal Lojze

Ромско маало во Скопје, 1956, дрвопис во боја

Роден во Трст, Италиански сликар и член на Словенската заедница во Италија. Во 1930та бил уапсен поради анти-фашизам и протеран во Ацетура. За време на неговите години во егзил, го открива својот сликарски талент. Во 1934та дипломира на Уметничката Школа во Венеција. За време на Втората Светска Војна учествува во анти-фашистичкото движење и борба. По […]

Ponzi Ettore

Охрид 1943, масло на панел

Роден во Борго Сан Донино (Фиденза) на 26.10.1902 година, починал во Фиденза на 31.01.1992 година. Студирал на Уметничкиот институт Паоло Тоши во Парма со Паоло Барата, Гидо Марусиг и Пиетро Берзола, а се стекнал со диплома во 1934 година. Во 1936 и 1937 година бил во Воената академија во Салерно. Учествувал заедно со неговиот пријател […]

Corradi Alfonso

Alfonso Corradi (1889-1972), Macedonia 1918

Роден на 8ми Фебруари 1889 во Кастелнуово ди Сото, починал на 4ти Фебруари 1972 во Милано. Коради е Итаљански импрессионист кој што работел и живеел во Милано.  Студирал на академијата Брера(1905-6) и во студиото на дизајндерот Антонио Ровескали. За време на Првата Светска Војна, бој воен сликар во Македонија околу 1918та година. Три негови дела […]

Mantegazza Vico

Селани од Ушкуб, од книгата „Македонија“ март-април 1903

Вико Мантегаза, (Милано, 22.1.1856 – Милано, 28.10.1934) бил италијански писател, новинар, фотограф и политичар. Тој се смета за специјален италијански пратеник на Балканот од 1886 година, каде направил бројни репортажи. Бил директор на „Нацијата“ од 1894 до 1898 година. Иако тој беше повеќе политичар и лобист одколку уметник, Мантегаза го заработува своето место во овој […]