Dolinar Lojze

Споменик на паднатите студенти-војници, Скопје 1935, бронза и мермер

Лојзе Долинар е еден од најпознатите словенечки скулптори од XX-тиот век. Роден е во 1893 година во Љубљана. Неговите рани скулптури се во стилот на академски реализам, симбоизмот, германската сецесија и се создадени во духот на живописната, импресионистичката и ново-барокната модулација, додека тој исто така пристапува и кон експресионизмот. По краткиот престој во САД во […]

Spacal Lojze

Ромско маало во Скопје, 1956, дрвопис во боја

Роден во Трст, Италиански сликар и член на Словенската заедница во Италија. Во 1930та бил уапсен поради анти-фашизам и протеран во Ацетура. За време на неговите години во егзил, го открива својот сликарски талент. Во 1934та дипломира на Уметничката Школа во Венеција. За време на Втората Светска Војна учествува во анти-фашистичкото движење и борба. По […]

Gerlovič Alenka

Пештани 1955, цртеж

Родена во Љубљана на 17ти Септември 1919та година, починала на 9ти Декември 2010 во Љубљана. Студира на Ликовната академија во Загреб во класата на Крсто Хегедушиќ и Владимир Бечиќ. Се вклучува во партизанското движење во 1944та и работи во графичко студио. После војната живее и работи во Љубљана. Добитник е на наградата од Прешерен фонтацијата […]