Zepdji Paul

Пол Зепџи, „ Бугарско / Македонски / Грчко семејство од Солун“, фотографија, 1890

Пол Зепџи (XIX -XX), Ерменец Пол Зепџи е познат како „Фотографот на Солун“ и бил активен во последните децении на 19 век и првата деценија на 20 век. Неговите фотографии кои ги отсликуваат уличните сцени од Солун и солунските луѓе од сите етнички групи се репродуцирани на многу разгледници од 19 век. Пол Зепџи бил […]

Zhekov Mario

Mario Zhekoff-Крај Охрид 1917 масло на платно

Роден на 16 октомври 1898 година. во Стара Загора. Студирал сликарство во Париз и Софија. Работел во пејзаж, главно со морска храна. Патувал и живеел во Франција, Италија, Грција, Турција. Член на Друштвото на јужно бугарските уметници. Од 1920 година. организира многу самостојни изложби, учествува на групни изложби. Ги изложувал своите дела во Париз, Марсеј, […]

Zheliazkov Serbezov

Битката за Струга 1915, масо на платно, реппродукција на поштенска картичка

Роден во 1873 во село Демирча во Романија, починал во 1937. Завршил на Сликарската Академија во Софија во 1899 кај професор Иван Мрквичка и професор Б. Митов. Подоцна исто учел во студиото на познатиот Руски сликар Иља Репин. Бил секретар на Здружението на Јужно Бугарски Сликари “Лада„ и еден од иницијаторите за основање на Зтружението […]