Бертолд Ехренверт (1886 – 1945), Германец

Роден во 1886 во Берлин, каде што работи и живее. Бил ученик на Кал Купинг на Ликовната Академија во Берлин. Добитник е на престижната академскатга Награда на Рим. Бертолд Ехренверт бил Германски евреин и е убиен од нацистите некаде помеѓу 1940 и 1945.

Бертолд Ехренверт ја посетува Македонија (Скопска околина) во 1920тите години. Една негова слика од овој период е насловена како “Бугарски питачи – Ушкуб 1927“ е на продажба во галеријата  Boris Wilnitsky во Виена, Австрија.

Berthold Ehrenwerth (1886-1944), Бугарски питачи, Ушкуб 1927 масло на панел според скица
Berthold Ehrenwerth (1886-1944), Бугарски питачи, Ушкуб 1927 масло на панел според скица
Berthold Ehrenwerth (1886-1944), Bulgarian beggars, Uskub 1927
Berthold Ehrenwerth (1886-1944), Bulgarian beggars, Uskub 1927

Оставете порака

Споделете :

За мене

Vlatko potpis s

Овој лексикон е плод на моето 15-годишно истражување и запишување на странски сликари, вајари, илустратори и фотографи кои ја посетиле географската територија на Македонија и креирале уметничко дело во Македонија во 100 годишниот период 1850-1950. Ова е културен аманет кој му припаѓа на сите етнички групи и денешни држави во чии граници има дел од географска Македонија. Сите ние треба да сме горди на овој аманет. Верувам дека оваа уметност инспирирана и креирана во Македонија е нешто што нѐ зближува во овие тешки времиња.

Рандом Приказна

Ликовната галерија во Империјаниот воен музеј во Лондон, 2018
Приказни

Браќа со оружје

          Империјалниот воен mузеј, Лондон, 2018 година. Се спрема големата изложба со наслов „Да не заборавиме“ (Lest we forget) по повод 

Повеќе »

Следете не