Rohe Alice

Алис Рох (1876-1957) „Слики од Македонија“ , фотографии, 1920, објавено во магазинот Травел ( Патување) Robert McBride & Company, 1920, vol. 35, no. 1, стр. 11

Алис Рох (15 јануари 1876 година – 7 април 1957 година) била американски автор и новинар. Станала писателка на весници во 1890-тите а потоа се се приклучила на Тета Сигма Фи, првото американско здружение за жени во новинарството. За време на Првата светска војна, Рох работи како прва жена шеф на канцеларијата во странство за […]

Scheffler Rudolf

Роден во Звикау, Германија во 1884, починал во Валеј котиџ, Нујорк, САД во 1973. Студирал на Кралската Ликовна Академија во Дрезден. На академијата станува добар пријател на Макс Пехштајн. Добитник е на неколку ликовни награди: сребрен медал во 1912, Голема Награда на Рим 1913 итн. Има студиски патувања во Париз 1908, Рим и Фиренца 1909 […]

Stewart A.J.

Илустрации за магазинот  The Graphic, од 22.121917, Нигрита (Серез)Егејска Македонија

Илустратор на реномираноит магазин “The Graphic”. Бил присутен на Солунскиот фронт. Неговите илустрации: “На патот кон Нигрита (Егејска Македонија)„, “ Преминот Махмудли: Оштар свиок„ и “ Застој на патот за Нигрита„ биле публицирани во “The Graphic” магазинот на 22 Декември 1917.

Hine Wickes Lewis

Турско момче во Солун 1918

Најверојатно еден од најдобрите Американски фотографи од почетокот на 20тиот век. Луис Бикс Хајн е повеќе социолог којшто ја користи камерата како стредство за социјални реформи. Неговите фотографии од градењето на Емпајер Стате зградата во Њuјорк во 1930тите години, како и неговите фотографии од имигрантите кои што пристигнуваат на островото Елис е едни од најпознатите […]

Petković Nikola

Македонски селани, масло на картон

Роден во 1893 во Инџија, починал во 1952 во Питсбург. Никола Петковиќ бил сликар и свештеник кој живеел во Србија, Македонија,   Црна Гора и САД. Петковиќ е релативно непознал сликар, но од неодамна е откриен од Српските ликовни критичари и споредуван со најдобрите Српски импресионисти (како Надежда Петровиќ). Роден е во богата фамили во Инџија, […]

Bayer Herbert

Уметник и дизајнер од правецот Баухаус. Роден во  Haag am Hausruck , Австрија, починал во  Montecito, Калифорнија, САД. Познат е како творец на прочуениот Санс-Сериф скрипт. Неговите дела можат да се најдат во најпознатите светски музеи, како на пример (Гугенхајм музејот во Њујорк, Музејот на Модерна Уметност (MOMA) во Њујорк, итн…). Херберт Бауер ја посетува […]