Svečnjak Vilim

Вилим Свечњак (1906-1993) Циганско маало во Скопје 1948, масло на платно.

Роден и починат во Загреб, Свечњак се смета за еден од најважните Хрватски уметници. Се запишал на Ликовната Академија во 1927 на отсек вајарство под водство на Иван Мештровиќ. Рудолф Владец и Иво Кердиќ. Во овој период го прифаќа Марксизмот како идеологија и станува активен член на Комунистичката партија. Оваа политичка активност го доведува во […]

Prica Zlatko

Куќи во Охрид, 1946, масло на платно

Роден во Печух, Унгарија на 26.06.1916, починал во Ријека, Хрватска. Во 1922 емигрира во Самобор, Хрватска а набрзо потоа во Загреб, каде што се запишува на Ликовната Академија. Дипломија во 1940та во класата на Љубо Бабиќ. Неговата прва самостојна изложба била во Ликовниот Павиљон во Загреб во 1940та, пред самиот почеток на војната. Неговите рани […]

Krizman Tomislav

Улица во Охрид 1926, бакрорез

Роден во Орловац крај Карлово на 21.07.1882, починал во Загреб на 24.10.1955. Кризман дипломирал на Трговското Школо во Загре и студирал графика и сликарство кај професорите Бела Чикоши-Сеси и Менци Клемент Црнчиќ. Помеѓу 1903-09 стурирал сликарство и графика на Ликовната Академија во Виена. Таму соработува и изложува со врвни Југословенски уметници:И. Мештровиќ, Надежда Петровиќ, М. […]

Burich Narcis

Света Софија Охрид 1930, масло на платно

Роден во Книн 4 Август 1893, починал во Загреб на 13ти Мај 1950. Студирал Ликовна Академија во Минхен и Прага, во класата на Влахо Буковац. Учител по сликарство во својата приватна школа во Сплит и Сараево. Слика воглавно пејсажи и мртва природа. Изложби во Сплит, Дубровник, Сараево, Белград и Милано. Ретроспективна изложба во Загреб во […]

Augustinčić Antun

Споменици на крал Петар и Александар, Скопје 1937, бронза.

Роден на 4ти Мај 1900 во Клањец, починал на 10ти Мај 1979 во Загреб. Антун Аугустинчиќ е еден од најпроминентните Хрватски вајари и водечки Југословенси уметник после Втората Светска Војна. Неговите најпознати дела се споменикот Мир пред зградата на Обединетите Нации во Њујорк како и статуата Рудар пред зградата на Меѓународната Трудова Организација во Женева. […]