Fricero Joseph

Жозеф Фрицеро ( роден и починат во Ница 1807-1870) бил ученик на Пол Емил Барбери и Ингнес. Од 1825тата имал студиско патувања во Фиренца, Турција (Истамбул), Италија, Грција, Македонија, Србија, Хрватска, Тунис, Алжир, Шпанија и Русија.  На крај, се удомува во Ница каде што работи како учител по цртање на богатите и познати клиенти кои […]

Fremond Andre

Биволи, Сувенир од Македонија 1917, гваж на хартија.

Роден во 1884 во Ле Хавр, починал во 1965 во Монтрол. Изложувал во Париз во Салонот на Француски Артисти во 1928. Направил група цртежи во познатата воена Француска кнуга “’la Guerre Raconté par Nos Généraux“ од 1920 година, посветена на Големата Војна видена од Француски аспект. Андре Фремонт бил во Македонија помеѓу 1916 и 1917 […]

Fouqueray Charles

Пристаниште во Солун 1918 масло

Роден на 23ти Април 1869 во Ле Ман (Сарте), починал во Париз во 1956. Доминик Шарл Фукре е значаен Француски  поморски сликар со блиски професионални врски со Француската морнарица. Додека останатите Француски сликари потполно се втурнале во иновациите и раѓањето на импресионизмот, тој се посветува на строг реализам во романтичното претставување на Француската поморска историја. […]

Forstner Leopold

Bleistiftzeichnung-von-Leopold-Forstner

Роден на 2ри Ноември 1878 во Леонфелден, Горна Австрија, починал на 5ти Ноември во Шкотрај, Австрија. Форстнер е познат сликар со материјали и мозаици од т.н. Јигендстил Арт Ноуво стиловите познат по неговите мозаици инспирирани од традициите на ренесансата. Студирал на Занаетчиската Школа во Линц а подоцна инспириран од неговиот чичко АнтонФорстнер започнал со студии […]

Fischer Schuppach Hans

Роден на 27ми Мај 1906 во Фафе, Португалија, починал на 1ви Мај 1987 во Хајделберг, Германија. Сликар, илустратор и графички уметник от типот на класичен модернизам. Неговиот стил се карактеризира со реалистични сцени од градскиот живот со доза на фантазија. Бил син на фабрички директор и пораснал во Лорах и Карлсруе. Студирал сликарство на Државната […]

Ferrières Martin Jacques

Југословенски жени на пазар масло на платно

Роден на 6ти Август 1893 во Сен-Пол, Франција. Првиот сликарски часови ги добива рано од неговиот татко Хенри Мартин (1860-1943), познат поинтилистички сликар. Исто така добива ликовно образование на Школата на Ликовни Уметности во Париз , под водство на Фредрик Кормон (1845-1924) но набрзо ја напушта академијата поради нејзините ограничувања и догми. Најчесто слика сцени […]

Fahringer Carl

Карл Карингер е прилично познат Австриски импресионист и сликар на пејсажи и животни од крајот на 19тиот век и првата половина на 20тиот век. Студирал сликарство во Виенската Академија под водство на Алеманд и Аисенменгер, како и на Минхенската Ликовна Академија под водство на Мар. Патувал низ Европа, Ориентот, Балканот, Африка, Јава, Бали и Суматра. […]