Parthenis Кonstantinos

Константинос Пантенис ( 1878-1967), Планината Пангајон (Кушница), Македонија, 1904, масло на платно 18 х 18 цм.

Константинос Партенис (грчки: Κωνσταντίνος Παρθένης; 10 мај 1878 – 25 јули 1967) бил истакнат грчки сликар, роден во Александрија. Во неговата уметност, Партенис ја прекинал грчката академска традиција од 19 век и вовел модерни елементи заедно со традиционални теми, како на пример фигурата на Христ. Константинос Партенис е роден во мајка Италијанка и татко Грк […]

Romanidis Constantinos

Роден во Атина во 1884, починал во 1972. Студирал на Школото за Ликовни уметности на Никефорос Литрас, К. Воланакис и Г. Роилос. Сликар бил на пејсажи и морски сцени со силна склоност да го долови светлото и атмосферата на селскиот живот во импресионистички стил. Значаен дел од неговото творештво се скоро 200 акварели и цртежи […]

Maleas Constantinos

Песаж во Северна Грција, најверојатно Халкедики 1914, масло на платно

Роден и пораснат во Константинопол. Студирал на Грчкиот Православен Колеџ Фанар. Заминува за Париз во 1901 да студира иницијално архитектура. Во Париз одлучува да студира уметност, се до 1908та, под водство на Хенри Мартин. Во 1913 се враќа во Грција, најпрво во Солун а потоа во Атина. Во 1917 станува член на авантгардната ликовна група […]

Argyros Oumbertos

Снежно село во Македонија

Роден во Кавала, починал во Атина. Значаен Грчки импресионист. Студира на Ликовната Школа во Атина во класата на Никифорос Литрас. За време на Втората Светска Војна работи како званичен воен сликар на Грчко-Италианскиот фронт . Неговите слики можат да се најдав во Воениот Музеј на Атина. Агирос го посетил Македонскиот регион во 1920тите години. Неговата […]