Székely Josef

Џамија Света Софија 1863

Виенскиот фотограф д-р Јозеф Секељ (1838-1901) е роден во Сомег во близина на езерото Балатон во западна Унгарија и завршил училиште во Шомбабли. Потоа студирал на Универзитетот во Виена и дипломирал во 1860 година со магистерски студии по фармација и во 1862 година со докторат по хемија. Предавал на универзитетот некое време, но потоа, отворил […]

Vaszary Miklós János

Скопје мост на Вардар 1916, цртеж

Јанош Миклoш Вазари (30 ноември 1867 – 19 април 1939 година) бил унгарски сликар и графичар. Роден е во видно католичко семејство во Капосвар. Негов чичко беше Колос Ференц Васзари, Архиепископот na Естертерм. Неговите уметнички студии започнале на унгарскиот универзитет за ликовни уметности во класата на Јанос Грегус. Во 1887 година, заминува во Минхен, каде […]

Miklos Gustave

Роден во Будимпешта во 1888, починал во Ојонакс 1967. Студиран на школото за декоративни уметности во Будимпешта. Во 1909 Миклош се сели во Париз. Добива Француско државјанство и се запознава со реномираниот Француско-Унгарски скулптор  Јозеф Чаки. Во Париз редовно ги посетува Париските изложби на кубистите. Дизајнирал накит од емајл сребро и станал познат Арт-Деко дизајнер. […]

Prica Zlatko

Куќи во Охрид, 1946, масло на платно

Роден во Печух, Унгарија на 26.06.1916, починал во Ријека, Хрватска. Во 1922 емигрира во Самобор, Хрватска а набрзо потоа во Загреб, каде што се запишува на Ликовната Академија. Дипломија во 1940та во класата на Љубо Бабиќ. Неговата прва самостојна изложба била во Ликовниот Павиљон во Загреб во 1940та, пред самиот почеток на војната. Неговите рани […]

Kron Bela

Бела Крон (1884-1965) Автопортрет во Македонија, цртеж, 1917

          Унгарски сликар и графичар од почетокот на 20тиот век. Студирал на Ликовната академија во Будимпешта, бил ученик на Виктор Олгјаи и Иштван Рети. Во периодот 1909-1919 имал изложби во Националниот салон (Budapesten) и во Палатата на Уметноста (Műcsarnokban) во Будимпешта. За време на Големата Војна  служел војска во Македонија. По […]