Ionchev Christo

Охридски залив 1916, акварел.

Роден на 23-03-1879 во Самоков, починал на 07-05-1950 во Софија. Студирал сликарство на Индустриското уметничко школо во Софија , кај проф. Иван Ангелов и проф. Иван Мрквичка. Престојувал и во Минхен. Живеел и работел претежно во Самоков. Најчесто цртал пејсажи, при што формирал препознатлив стил, нагласувајќи ги убавините на планините. Еден е од основачите на […]

Ivanov Ivan

Стара Улица во Македонија 1915, акварел

Роден во 1879 во Видин , починал во 1966 во Софија. Студирал на Националното Ликовно Училиште во Софија, кај Проф. Иван Мрквичка, а потоа оди во Букурешт каде студира на Букурештката Ликовна Академија кај проф. Костанда и проф. Гропјано. Работи како воен сликар за време на Балканската и Двете Светски војни, и во таа функција […]

Ivanović Ljubomir

Пред фурна во Струга 1937, цртеж

Роден и починат во Белград. Ивановиќ е значаен Српски сликар од таканаречената “Прва Генерација на Српски Импресионисти„. На совед од сликарот Ѓорѓе Крстиќ, започнува да учи сликање во Спрското Школо за Цртање и Сликање (под водство на Ристо и Бета Викановиќ) а потоа како државен стипендист студира на Минхенската Ликовна Академија помеѓу 1905-1909) кај професорите […]