Klee Paul

Слетување во Солун 1915, акварел

Роден во Минхенбушее, Швајцарија во 1879. Студирал на Минхенската Ликовна Академија (1898-1901) и подоцна се поврзува со ликовната група “Плав Јавач„. Клее живеел во Германија за време на Првата Светска Војна и е мобилизиран во Германската Армија во 1916. Не е пратен на фронтот, туку времето го поминува во сликање авиони. Неговите воени мемоари се […]

Boissonnas Frėdėric

Илустрација за книгаta “Sliki od Srbija” 1919

Значаен Швајцајрски уметнички фотограф кој потекнува оф уметничка фамилија од Женева. Во 1887ма, станува член на Женевското Фотографско Друштво. Патува во Грција неколку пати, и е платен од Грчката влада во 1910та да креира албум, насловен како “Сликите на Грција„. Неговите уметнички фотографии од Солун, Скопје, Прилеп, Битола, итн. Можат да се најдат во повеќе […]

Amiguet Marcel

Македонски Пазар со селани пред џамија, 1929 , масло на платно

Швајцарски сликар, патеписец, музичар и музички и ликовен теоретичар. Роден е во Оллон на 24-07-1891 и починал во Олон на  10-08-1958. Одкако живеел 15 години во Париз, Франција, поаѓа на подолго патување помеѓу 1929 и 1932, патувајќи низ Италија, Југославија, Грција, Кикладите, Турција, Сирија, Ирак, Персија, пристигнувајќи дури до Бомбај, Индија. Патувал во специјално за […]