Klein Roelof

Куќи во Охрид, акварел

Роден на 6 февруари 1915 година во Леуварден, починал на 15 ноември 1981 година во Харлем, Холандија. Бил автодиктат (самообучен) сликар кој развил уникатен експресионистички стил со кубистички елементи. Воглавно работел со акварел и молив. Член бил неколку уметнички групи на Харлем, како „ Kunst is Onze Doel“ и „ De Groep“. Бил сликар, скулптор […]

Korthals Jan

Oхрид 1952, акварел

Роден на 01.05.1916 во Амстердам, познат е како “Последниот Амстердамски Импресионист„. Живеел и работел во Амстердам целиот живот. На 19 годишна возраст, станува член на значајната ликовна група “Свети Лукас„. Кортхалс студирал  на Ликовната Академија во Антверпен и бил ученик на познатиот Холандски сликар Мари Хенрик Макензи. После Втората Светска Војна, патува во Швајцарија од […]

Mengels ‘Ber’ Mengels

Македонска девојка 1961, масло на платно

Роден  на 06.05.1921 воо Хеерлен, починал на 19.06.1995 во Хаг. Бил самоук сликар. Работел како рудар во рудниците за јаглен во Хеерлен до почетокот на Втората Светска Војна. Посетувал курсови за цртање во ликовното училиште во Хеерлен. Со почетокот на војната, ја избегнал присилната роабота во рудниците за нацистите под изговор дека е сликар а […]

Brakel van Arnoldus Johannes

Роден во Арнем на 27-Април-1923, починал во Амстердам на 8 Јули 1994. Студирал на Ликовната Школа во Арнем во класата на Хендрик Валк. Арнолд ван Бракел ја посетува Македонија во периодор помеѓу 1949-50 година, каде што поминува неколку месеци воглавно во студирање и цртање на Македонските селани и секојдневниот Македонски живот. После овој период се […]