Exner Willy

Ориентален питач, Скопје 1917. Масло на платно

Роден на 31ви Јануари 1888, починал на 10ти Април 1947. Вили Екснер и еден он нај контраверзните Германски воени сликари од првата и втората светска војна. Започнал со сликарски студии во Бреслав (германско има, Вроцлав полско име) од 1902 до 1906. Оди на студентски патувања во Северна Германија и Швајцарија а подоцна во 1910тата станува […]

Eskicevic Vasa

Грнушки Вис, Македонија 1920.

Васа Ешкичевиќ е академски сликар кој што учел сликарство во Виена и во Русија каде што бил ученика на познатиот Илја Репин. Претставник е на стилот познат како академски реализам. Неговите дела имаат документарна вредност, така што нивното културно и историско значение ја надминуваат уметничката вредност. Покрај сликарството, бил исто така и писател и преведувач. […]

Enea Nicolae

Пазар во Скопје 1933, масло на платно

Роден во 1897 во Лукацести, Бакау, починал во 1960 во Бакау, Романија. Студирал на Академијата за Ликовни Уметности во Букурешт во класата на проф. Г.Д.Миреа, но исто така и на Слободната Академија за сликање кај славните Романски сликари проф. Жан Александру Стиеради, Георге Петраски и Антон Верона. Прва самостојна изложба има во 1925та година. Во […]

Ehrenwerth Berthold

Berthold Ehrenwerth (1886-1944), Бугарски питачи, Ушкуб 1927 масло на панел според скица

Роден во 1886 во Берлин, каде што работи и живее. Бил ученик на Кал Купинг на Ликовната Академија во Берлин. Добитник е на престижната академскатга Награда на Рим. Бертолд Ехренверт бил Германски евреин и е убиен од нацистите некаде помеѓу 1940 и 1945. Бертолд Ехренверт ја посетува Македонија (Скопска околина) во 1920тите години. Една негова […]