Nastasijevic Zivorad

Роден во Горњи Милановац на 26.01.1893, починал во Белград на 06.01.1966. Завршил сликарство на Уметничкото Училиште во Белград (1905-13) а потоа студирал во Минхен (1913/14) и Париз на Академијата Grand Chaumiere (1920-22). Бил доброволец во Првата Светска Војна, прво како војник а потоа од 1917 како воен сликар на Сркската Воена Команда.  Член на повеќе […]

Neuhaus Berthold Fritz

Македонска селанка 1911, масло на платно

Роден во Дизелдорф во 1882. Син на сликарот Фриц Неухаус (роден 1852). Студиран сликарство во Дизелдорф, Карлсруе и Минхен. Ученик на проф. Зугел. Живеел и работел во Минхен и Хамбург. Ја посетил Егејска Македонија околу 1911 каде што го насликал маслото на платно “Македонска селанка„ продадено од аукционерката куќа Cuvreau Louis (S.V.V.) , Saint-Paul-lès-Dax во […]

Noll Alexandre

Изгрејсонце во Солун, 1917, масло на платно

Роден во Ремс на 18.05.1890, починал во Фонтано-о-Росе на 30.11.1970. Александар Нол е познат Француски скулптор, сликар и графички дизајнер. Воглавно е познат по неговите дизајни на намештај каде што користел различни видови на дрво. Неговите дела можат да се најдат во Музејот на Модерна Уметност во Париз. Александар Нол ја посетил Македонија за време […]