Benson Olga

Македонска народна носија, 1930, декорација на банкнота од 2000 денари

Родена во Санкт Петерсбург, Русија, починала во Лос Анџелес, САД. Олга Бенсон е името на уметницата, бегалка од граѓанската војна во Русија која за време на својот живот успеа од заборав да ги спаси и овековечи народните носии од просторот на екс Југославија, меѓу кои и од Македонија, поточно од околината на Скопје, Гостивар… Нејзиниот […]

Lazhechnikov Ivanovych Oleksandr

Охрид 1925, масло на панел

Руски сликар и графичaр. Роден во Москва. Во 1897 – 1901 година студирал на Вишата уметничка школа за сликарство, скулптура и архитектура на академијата за уметности во Санкт Петербург во студиото на А. Киселинов. Во 1901 година се здобива со титулата уметник. Учествувал на пролетните изложби на Академијата за уметности, во групата Пердервижники (Талкачи) (1900 […]

Voltchaneski Vsevolod

Македонски народни носии и Скопско, поштенска картичка и масло на платно

Всеволод Владимирович Волчанески (или како што го потпиша В. Волчанецки) Руски сликар кој живеел со својата британска сопруга Алисон Бел Чемберс во Дубровник во 1920-тите и 1930-тите и направил многу слики и акварели на традиционални народни носии на Македонија, Косово и Србија. Постојат неколку поштенски картички од 1920тите години со репродукции на негови слики од […]

Kolesnikov Fedorovich Stepan

Пазар во Скопје, молив

Роден во село Адрианпол, Русија 1879, починал во Белград во 1955. Степан Колешников е еден од водечките Руски имигрантски сликари. Започнал со сликарски студии на Ликовното училиште во Одеса. Во класата на А. Попов и К. Костанди. Како најдобар студент, добил право да студира на Кралската Ликовна Академија без приемен испит. Бил студент на Илја […]

Barkoff Alexander

Солун 1930 акварел

Роден на 4ти Септември 1870 во Хелсинки, Финска, починал во 1942 во Атина, Грција. Студира ликовна уметност помеѓу 1890 и 1895 на Ликовната Академија во Хелсинки. По студиите, работно ги посетува Париз и Фиренца, а после 1927мата година се сели во Грција каде што живее во Солун и Атина до крајот на својот живот. Во […]