Vidal André

Андре Видал (1880-1940) Село Буф крај Лерин, ~1915 масло на платно

Малку познат француски сликар. Бил професор по цртање во гимназијата во Бордо (Lycée de Bordeaux). Студирал на познатото Школо за ликовни уметности во Париз (l’école des Beaux-Arts de la rue Bonaparte à Paris) кај познатиот сликар Кормон. За време на неговиот престој во Париз, бил уличен цртач на портрети за да сѝ го плати своето […]

Valić Jovančić (Bosa) Bosiljka

Охрид 1935, масло на платно

Се школувала во Белград и Прага во класата на  Влахо Буковац. Изложувала самостојно во Белград во 1933 година, а групно со Цвијета Зузориќ во 1934 година, како и на Шестата пролетна и есенска изложба на југословенски уметници, Десеттата пролетна изложба, под покровителство на Кнезот Павле и Изложбата на српски уметници на Божиќ јануари 1944 година. […]

Vaszary Miklós János

Скопје мост на Вардар 1916, цртеж

Јанош Миклoш Вазари (30 ноември 1867 – 19 април 1939 година) бил унгарски сликар и графичар. Роден е во видно католичко семејство во Капосвар. Негов чичко беше Колос Ференц Васзари, Архиепископот na Естертерм. Неговите уметнички студии започнале на унгарскиот универзитет за ликовни уметности во класата на Јанос Грегус. Во 1887 година, заминува во Минхен, каде […]

Velkov Simeon

На селската чешма во Витољане, масло на платно и акварел

Роден на 11.04.1885 година во Панаѓириште, починал на 10.09.1963 година во Софија. Дипломирал (1910) сликарство во Индустриското училиште за уметности, Софија, во класата на проф. Иван Мрквичка. Посетува многу музеи во Италија и Германија. Средношколец во Пловдив и Асеновград (до 1923 година), професор (1926 до 1947 година) на Уметничката Академија во Софија. За време на […]

Voltchaneski Vsevolod

Македонски народни носии и Скопско, поштенска картичка и масло на платно

Всеволод Владимирович Волчанески (или како што го потпиша В. Волчанецки) Руски сликар кој живеел со својата британска сопруга Алисон Бел Чемберс во Дубровник во 1920-тите и 1930-тите и направил многу слики и акварели на традиционални народни носии на Македонија, Косово и Србија. Постојат неколку поштенски картички од 1920тите години со репродукции на негови слики од […]

Vukanović Beta

Свети Јован Канео , Охрид 1926, масло на платно.

Родена на 18.04.1872 во Бамберг, Германија како Бабет Бахмејер, почината на 31.10.1972 во Белград. Бета Вукановиќ се смета за еден он најважните Српски  импресионисти на отворен простор. Го започнува своето ликовно образование во 1890 во приватната ликовна школа на Карл Мар и Антон Ажбе во Минхен. Таму го сретнува својот иден сопруг и инспирација Риста […]

Valentin Andrė Etienne

Сцени од Битола, цртеж со молив

Роден во Париз на 20.01.1893, починал во Рен во 1940. Внук е на познатиот Француски скулптор Жан Мари Валентин (1823-1896) и син на професорот по цртање и вајарство Алфред Валентин (1862-1928). Етјен Валентин бил Француски војник и сликар. Регрутиран е во Француската армија во Ноември 1913, во 32риот  Артилериски реџимент во Фонтаинблу. Со почеток на […]