Prinz Ludwig Karl

На светите извори во Драма, Македонија 1918, акварел.

Роден и починат во Виена, Австрија. Принc бил сликар на пејсажи и сценски уметник кој што работел на уредувањето на сцената на Виенската Дворска Опера (1912) и во театрите во Минхен, Хамбург и Њујорк.  Го декорирал и Министерството за Внатрешни работи, Виенскиот Градски Музеј и работел за Принцот од Лихтенштајн. Покрај театарска работа, бил активен […]

Huber Ernst

Роден на 15ти Јули 1896 во Виена, починал на 26ти Септември 1960 во Виена. Започнува со изложување во 1919 во Лиговното стружение. Во 1920 станува член на Виенскиот “Sonderbund” а во 1930 член на Виенскиоте Сецесионисти. Патува во Далмација, Палестина, Тунис, Јужна Америка, Перу, Чиле, Колумбија и Норвешка. Неговите слики се наоѓаат во Историскиот Музеј […]

Kanitz Phillip Felix

Роден на 02/08.1829 во Будимпешта починал на 08.01.194 во Виена. Феликс Филип Каниц бил Австро-Унгарски сликар, натуралист, географ, етнограф, археолог, и патописец. Каниц е роден во Буминпешта во богата Еврејска фамилија. Се запишува на Уметнички одсек на Универзитетот на Виена во 1846, на 17 годишна возраст. Патува темелно после 1850тата година, посетувајќи ги Германија, Франција, […]

Hesshaimer Ludwig

Цртежи од книгата “Минијатури од Монархијата“ од 1916.

Многу познат Австриски пликар и графичар од крајот на 19тиот и почетокот на 20тиот век. Најпрво бил офицер, но потоа започнал да слика. За време на Првата Светкса Војна, бил Автриски воен сликар во Србија, Македонија и Русија. Првата Светска војна му оставила голема импресија. Во овој период Хесхајмер креира препознатлив стил он светли и […]

Lach ‘Fritz’ Friedrich

Градска сцена од Крушево 1918, акварел

Роден на 29.05.1868 во Линц, починал на 09.10.1933 во Виена. Фридрих Фриц Лах се смета како еден од најдобрите Австриски акварелисти. Бил внук на познатиот Австриски сликар на цветни композиции и мртва природа Андреас Лах. Студирал на Трговското Школо во Линц помеѓу 1882-1885 година а подоцна на Кадетското Школо во Виена. Се до својата 32ра […]

Forstner Leopold

Bleistiftzeichnung-von-Leopold-Forstner

Роден на 2ри Ноември 1878 во Леонфелден, Горна Австрија, починал на 5ти Ноември во Шкотрај, Австрија. Форстнер е познат сликар со материјали и мозаици од т.н. Јигендстил Арт Ноуво стиловите познат по неговите мозаици инспирирани од традициите на ренесансата. Студирал на Занаетчиската Школа во Линц а подоцна инспириран од неговиот чичко АнтонФорстнер започнал со студии […]

Fahringer Carl

Карл Карингер е прилично познат Австриски импресионист и сликар на пејсажи и животни од крајот на 19тиот век и првата половина на 20тиот век. Студирал сликарство во Виенската Академија под водство на Алеманд и Аисенменгер, како и на Минхенската Ликовна Академија под водство на Мар. Патувал низ Европа, Ориентот, Балканот, Африка, Јава, Бали и Суматра. […]

Diehl-Wallendorf Hans

На Охридското езеро (манастир Св. Наум) пастел.

Роден во Пирмасен, Рајнфалц 1877, починал во Виена 1946. Студирал на Ликовната Академија во Вајмар, Германија, во класата на проф. Теодор Хаген. Помеѓу 1896 и 1898 бил студент на проф. Фрајоф Смит и Макс Теди како и студент на Уметничкиот Институт на Франкфурт на Мајна, во класата на прфесор Мар. Во првата декада на 20тиот […]

Jungnickel Heinrich Ludwig

Прослава во Ушкуб, акварел

Роден на 22-07-1881 во Вунсидел, починал на 14-02-1965 во Виена. Јунгникел е најпознатиот Австриски сликар на животни. Најпрво студиран н Минхенската Школа Ликовна и Занаетчиска школа. Во 1898 по подолг престој во Италија, се враќа во Виена каде што студира кај Кристијан Грипенкерл на Акаделијата за Ликовни Уметности а подоцна и на Школата за Применета […]