Titirinov Strahil

Страхил Титиринов (1905-1961) Охридско езеро, 1941, акварел

Роден на 3 јануари 1905 година. во  Кукуш, Егејска Македонија, починал во 1961 во Софија, Бугарија. Дипломирал на Академијата за уметности во Софија, Бугарија кај проф. Никола Ганушев и проф. Димитар Гуџенов. Бил воен сликар за време на Втората светска војна во Македонија каде што изработува серија на акварели од Охрид, Прилеп, Битола, Велес и […]

Tanev Nikola

Манастирот Свети Јован на Охридско Езеро, 1918, акварел.

Роден на 05.02.1890 во село Свиштов, починал на 23.06.1962 во Софија. Од 1905, живее во Франција каде што студирал на Академијата за Декоративни Уметности во Париз во класата на професор Пол Реноар и проф. Манжан. Танев е еден од нај проминентните Бугарски сликари. Имал повеќе од 28 соло изложби во Бугарија и 27 во Италија, […]

Traichev Georgi

Фото албум “Манастирот Свети Јован Бигорски„, 1908.

Роден на 02.03.1880, починал на 19.10.1935. Бил значаен Бугарски фотограф и основач на фотографскиот отсек на Бугарскиот Национален Музеј (во кој што работел од 1914 па се до крајот на неговиот живот во 1935). Неговите фотографии биле објавени во статиите на Богдан Филов, Андреи Протиќ, Никола Маврадинов, итн. Направил колекција од повеќе од 10 000 […]

Tsankov Maxim

Роден на 14.11.1877 во Разград, починал во 1965. Студирал ликовната академија “Алвбертина„ во торино, Италија во класата на професор Џакомо Гросо и професор Маркисио. Ја посетил Вардарска Македонија за време на Втората Светска Војна, а Пиринска Македонија редовнопомеѓу двете светски војни. Неколку слики со Македонски предели се наоѓаат во колекцијата на галеријата “Проф. Илја Петров„ […]

Velkov Simeon

На селската чешма во Витољане, масло на платно и акварел

Роден на 11.04.1885 година во Панаѓириште, починал на 10.09.1963 година во Софија. Дипломирал (1910) сликарство во Индустриското училиште за уметности, Софија, во класата на проф. Иван Мрквичка. Посетува многу музеи во Италија и Германија. Средношколец во Пловдив и Асеновград (до 1923 година), професор (1926 до 1947 година) на Уметничката Академија во Софија. За време на […]

Shtarkelov Constantine

Манастирот во Лешок 1917, акварел

Роден и починат во Софија. Студирал на Ликовната Академија во Софија од 1906та. Во 1909 заминува за Москва. Ја има првата соло изложба во 1911. Бил воен сликар во периодот 1912-13 како и во 1917. Бил најмногу познат како врвен Бугарски аквателист,кој преферирал да црта пејсажи од Рила и планината Пирин, Софија и Трновскиот регион. […]

Rubev Hristov Georgi

Охридско езеро, 1942, масло на платно

Роден во Сливен починал во Табор, Чешка Република. Дипломирал на Академијата за Ликовни Уметности во Софија во 1916та година. После тоа го продолжува студирањето на Ликовната Академија во Прага, каде што истанува и да живее. Бил сликар на пејсажи и морски сцени. Георги Христов Рубев го посетува Охридскиот регион во 1942 , кога ја насликува […]

Rainov Stoyan

Пејсаж од Охрид 1918, акварел

Студирал керамика на Ликовната Академија во Софија во класата на професор Стојан Димитров. Специјализирал на Државниот Конзерваториум во Париз под водство на проф. Мано. Имал изложби во периодот 1928-1935 во Прага, Брисел, Париз, Москва, Берлин и други градови. Подоцна бил професор на Керамичката Академија во Софија од 1952 до 1960.  Стојан Раинов ја посетува Македонија […]

Rainov Nikolai

Спомен од Криволак, 1915, молив и акварел

Роден на 01.01.1889 во Кесареви крај Велико Трново, починал на 02.05.1954 во Софија. Бил значаен Бугарски сликар, писател и член на Бугарската Академија на Науки и Уметности по ослободувањето. Брат на керамичарот Стојан Раинов. Студирал сликарство во 1908та во Софија а потоа студирај филозофија во Софија во 1911та година. За време на Првата Светска Војна, […]

Staikov Vesselin

Прилеп 1943, цртеж со графит

Роден на 31.06.1906 во Пештера, Бугарија, починал на 10.07.1970 во Виена, Австрија. Студирај на Ликовната Академија во Софија во 1925 во класата на проф. Борис Митов и Никола Маринов. Ја започнал својата кариера со печатарска работа и неговата прва изложба била во 1933 во Куќата на Графиката во Софија. Добитник е на голем број награди […]