Urach von Albrecht

Албрехт фон Урах (1903-1969), Премин во Битола 1933/34, молив и боички на хартија

          Принцот Албрехт од Урах (германски: Fürst Albrecht von Urach, Graf von Württemberg) (18 октомври 1903 – 11 декември 1969) бил германски благородник, уметник и воен автор, новинар, лингвист и дипломат1). Бил трет син на Вилхелм Карл, војводата од Урах (1864-1928), германски генерал во Првата светска војна, кој накратко бил избран […]

Born Franz

Franz Born 1881 1917 German

Франц Борн е германски сликар роден во 1881 година во Франкфурт. Татко му, Франц Јакоб Борн, бил скулптор и ја направил познатата фонтана во Визбаден. Студирал сликарство во Минхен во 1904/5 кај професорот Фриц Хаусман, а потоа во Берлин кај познатиот Луис Коринт. Се сели во областа Шваленберг (Schwalenberg) и е припадник на таа сликарска […]

Weitz Helmuth

Охрид, црква Свети Наум 1958, акварел

Роден на 5 јануари 1918 година во Дизелдорф, починал во 1966 година во Менхенгладбах. Сликар и графичар од Дизелдорската нео-импрессионистичка школа. Сликал најчесто пејзажи и фигури. Се школувал на академијата во Дизелдорф и бил студент на Хаусер, Киедерих и Јунганес. Неговиот стил на сликање е под влијание на импресионизмот и класичниот модернизам. Вајтс ја посетил […]

Thielen Herman

Турска куќа во Опаје, цртеж зо мастило

Роден во 1867 во БЕрлин, пошинал на 1930 во Дизелдорф. Германски сликар и графичар. Имал неколку успешни изложби во 1907 и 1908. Регистриран е во повеќе ГЕрмански сликарски лексикони ( Theme Becker, Dressler, итн.) Херман Тилен ја посетува Македонија за време на Првата Светска Војна, најверојатно во функција на воен сликар. Неговите цртежи со мастило […]

Vukanović Beta

Свети Јован Канео , Охрид 1926, масло на платно.

Родена на 18.04.1872 во Бамберг, Германија како Бабет Бахмејер, почината на 31.10.1972 во Белград. Бета Вукановиќ се смета за еден он најважните Српски  импресионисти на отворен простор. Го започнува своето ликовно образование во 1890 во приватната ликовна школа на Карл Мар и Антон Ажбе во Минхен. Таму го сретнува својот иден сопруг и инспирација Риста […]

Wagner Georg

“Мојот Воен Дневник 1914-1918„, Цртежи и акварели од Македонија

Роден во 1875, работел во Берлин како сликар, графички дизајнер и илустратор на книги. За време на Првата Светска Војна бил воен сликар во Македонија и Франција.  Неговата книга “Мојот Воен Дневник 1914-1918„ кој содржел колекција на 81 оригинални акварели, цртежи со мастило и цртежи со молив од Македонија и Франција (Дојран, Монастир, Бурлон, Тун, […]

Wellershaus Paul

Роден на 20.05.1878 во Радеформвалд, починал на 23.03.1976 во Радеформвалд, Германија. Го започнал своето ликовно образование во приватното училиште на П.П. Бернхард во Бармен помеѓу 1902-1905.Кратко време работел како дизајнер на мостри во фирма за тапети. Од 1907 до 1911 студирал уметност на часовите кај професорите Лудвиг Фаренкрог и Густав Витхучтер. Го продолжува образованието на […]

Wessel Rudolph

Струмица 1917, гваш

Германски импресионист, за жал во литературата не можат да се најдат биографски податоци, на постојата записи од аукциски продажби од овој сликар на artprice.com и други специјализирани аукционерски интернет страници. Рудолф Весел ја посетил Македонија за време на Првата Светска Војна, најверојатно како војник во Германската армија. Еден гваж на панел насловен како “Струмитза 1917„ […]

Sattler Hermann

Српски фронт – Бугарските трупи го ослободуваат Велес, акварел

Роден на 19.01.1892 во Вунсидел, починал на 20.02.1945 во Ватерсдорф. Во 1908ма се сели во Минхен каде што го посетува Ликовното штоло а подоцна се запишува на Ликовната Академија. Го продолжува своето ликовно образование на Академијата на Ликовни Уметности во Берлин каде што го усвојува пост-импресионистичкиот стил. Најчесто цртал пејсажи. За време на Првата Светска […]

Scheffler Rudolf

Роден во Звикау, Германија во 1884, починал во Валеј котиџ, Нујорк, САД во 1973. Студирал на Кралската Ликовна Академија во Дрезден. На академијата станува добар пријател на Макс Пехштајн. Добитник е на неколку ликовни награди: сребрен медал во 1912, Голема Награда на Рим 1913 итн. Има студиски патувања во Париз 1908, Рим и Фиренца 1909 […]