Jovančević Branislav

          Мајсторството на дрворезот, кое е можеби најголемата македонска уметничка гордост, би било целосно загубено доколку во Македонија не дошол српскиот академски вајар Бранислав Јованчевиќ (1885-1949).           Бисерите на македонската резба се создадени во првата половина на XIXтиот век од рацете на прочуените Мијачки мајстори од Дебар: […]

Jouanneau dit Irriera Roger

Улица на љубовта„  во Солун 1916, цртеж

Француски ориенталист, сликар, илустратор и карикатурист. Роден во Бордо 1884, но се самодекларирал како Парижанец. Патувал низ Ориентот и служел во Француската армија во двете светски војни, за што добил низа воени одликувања. Создал повеќе од 300 уметнички дела кои ги илустрирале борбите на Француската армија. Неговите дела можат да се најдат во Францускиот Воен […]

Japp Napier Darsie

Кралската Пешадиска Артиљерија во Македонија, пролет 1918, масло на платно

Сликар на пејсажи и фигуративни композиции. Роден е на 17-02-1883 во Ливерпул. Студирал на колеџот Свети Џон во Оксфорд. Работел во канцеларијата на неговиот татко помеѓу 1904-7 и истовремено вечерно студира на Ликовното Училиште Ламберт  под водство на Филип Конард. Подоцна студира на познатото училиште Слејд 1908-9. Служи во Британската армија со чин Мајор во […]

Jouve Paul

Солун 1916, гваш

Роден во Бурон-Марлот 1880, починал во Париз во 1973. Неговиот татко, Аугуст Жове, бил исто сликар и близок пријател на Винсент ван Гог. Охрабрен од татко му, Пол Жове поминува доста време во детството и младоста цртајќи во Париската ботаничка градина и Природонаучниот Музеј. На 13 годишна возраст  се запишува во Школото за Декоративни Уметности […]

Jovanović Paja

Паја Јовановиќ (Пол Јованович) њ реномиран Српски сликар и претставник на акаденскиот реализам. Роден е во Вршац во 1859. Студирал сликарство во Виена, и животот го поминува во патувања помеѓу Белград и Виена. Бил признат сликар на портрети, меѓу останатите, ги нацртал портретите на Автрискиот Император Франц Јозеф, Црногорскиот крал Никола, Александар Караџорџевиќ и претседателот […]

Jungnickel Heinrich Ludwig

Прослава во Ушкуб, акварел

Роден на 22-07-1881 во Вунсидел, починал на 14-02-1965 во Виена. Јунгникел е најпознатиот Австриски сликар на животни. Најпрво студиран н Минхенската Школа Ликовна и Занаетчиска школа. Во 1898 по подолг престој во Италија, се враќа во Виена каде што студира кај Кристијан Грипенкерл на Акаделијата за Ликовни Уметности а подоцна и на Школата за Применета […]