Klein Roelof

Куќи во Охрид, акварел

Роден на 6 февруари 1915 година во Леуварден, починал на 15 ноември 1981 година во Харлем, Холандија. Бил автодиктат (самообучен) сликар кој развил уникатен експресионистички стил со кубистички елементи. Воглавно работел со акварел и молив. Член бил неколку уметнички групи на Харлем, како „ Kunst is Onze Doel“ и „ De Groep“. Бил сликар, скулптор […]

Kállay Karol

Албанија Охридско езеро 1958

Карол Калај е најзначаен претставник на Словачката фотографија. Роден е во Чадца во северна Словачка. Студирал економија во Братислава. Работи како професионален фотограф од 1945. Работел како фото-репортер, моден, патописен и уметнички фотограф. Соработувал со најпознатите магазини како на пример: GEO Hamburg, Stern Focus, Spiegel итн. Неговите фотографски колекции се објавени во 40-тина книги: Лос […]

Keller-Kühne Woldemar Josef

Портфолио на принтови од маслени слики од Македонија 1941 ( Скопје, Охрид, Ресен, Битола) изложени на изложбана на Вафен СС трупите , во присуство на Хенрих Химлер.

Роден на 23.04.1902 година во Минхен-Нојхаузен, почина на 09.03.1991 година во Мисбах. Германски сликар,  цртач и графички уметник. Член на Уметничката Кооперативата во Минхен. Студирал од 1921 до 1930 година на Минхенската академија за ликовни уметности во класата на Хајнрих фон Зегел и Анџело Јанк. За време на студиите патувал во Австрија, Унгарија, Франција, Латвија […]

Kanitz Phillip Felix

Роден на 02/08.1829 во Будимпешта починал на 08.01.194 во Виена. Феликс Филип Каниц бил Австро-Унгарски сликар, натуралист, географ, етнограф, археолог, и патописец. Каниц е роден во Буминпешта во богата Еврејска фамилија. Се запишува на Уметнички одсек на Универзитетот на Виена во 1846, на 17 годишна возраст. Патува темелно после 1850тата година, посетувајќи ги Германија, Франција, […]

Klee Paul

Слетување во Солун 1915, акварел

Роден во Минхенбушее, Швајцарија во 1879. Студирал на Минхенската Ликовна Академија (1898-1901) и подоцна се поврзува со ликовната група “Плав Јавач„. Клее живеел во Германија за време на Првата Светска Војна и е мобилизиран во Германската Армија во 1916. Не е пратен на фронтот, туку времето го поминува во сликање авиони. Неговите воени мемоари се […]

Kodzamanov Rusev Tihomir

Свети Јован Канео, Охрид, 1943, масло на панел.

Роден на 21.12.1892 во Габрово, починал на 05.05.1975 во Софија. Дипломиран на Школото за Индустриска Уметност во Софија во 1913, во цласата на проф. Иван Мрквичка. Специализирал сликарство на Ликовната Академија во Виена помеѓу 1923-25 во класата на проф. Јулиус Јунгфирт. Сликар на пејсажи и портрети. Бил ликовен уќител во Видин помеѓу 1919 до 1940 […]

Kolesnikov Fedorovich Stepan

Пазар во Скопје, молив

Роден во село Адрианпол, Русија 1879, починал во Белград во 1955. Степан Колешников е еден од водечките Руски имигрантски сликари. Започнал со сликарски студии на Ликовното училиште во Одеса. Во класата на А. Попов и К. Костанди. Како најдобар студент, добил право да студира на Кралската Ликовна Академија без приемен испит. Бил студент на Илја […]

Korthals Jan

Oхрид 1952, акварел

Роден на 01.05.1916 во Амстердам, познат е како “Последниот Амстердамски Импресионист„. Живеел и работел во Амстердам целиот живот. На 19 годишна возраст, станува член на значајната ликовна група “Свети Лукас„. Кортхалс студирал  на Ликовната Академија во Антверпен и бил ученик на познатиот Холандски сликар Мари Хенрик Макензи. После Втората Светска Војна, патува во Швајцарија од […]

Kozhuharov Nikola

Момиче од Охрид 1941, масло на платно

Роден  на 11.01.1892 во Казанлук, починал на 01.06.ѝ7ѝ во Софија. До 1914та студирал сликарство на Уметничкото индустриско школо во Софија во класата на Проф. Иван Мрквичка и Цено Тодоров а потоа на Ликовната Академија во Париз кај Проф. Фернан Кормон. Од 1924та е предавач а потоа од 1929 и редовен професор по сликарство на Ликовната […]

Krizman Tomislav

Улица во Охрид 1926, бакрорез

Роден во Орловац крај Карлово на 21.07.1882, починал во Загреб на 24.10.1955. Кризман дипломирал на Трговското Школо во Загре и студирал графика и сликарство кај професорите Бела Чикоши-Сеси и Менци Клемент Црнчиќ. Помеѓу 1903-09 стурирал сликарство и графика на Ликовната Академија во Виена. Таму соработува и изложува со врвни Југословенски уметници:И. Мештровиќ, Надежда Петровиќ, М. […]