Jovančević Branislav

          Мајсторството на дрворезот, кое е можеби најголемата македонска уметничка гордост, би било целосно загубено доколку во Македонија не дошол српскиот академски вајар Бранислав Јованчевиќ (1885-1949).           Бисерите на македонската резба се создадени во првата половина на XIXтиот век од рацете на прочуените Мијачки мајстори од Дебар: […]

Pijade Moša

Фотографија со Тито за време на Втората светска војна

Моша Пијаде (4 јануари 1890 – 15 март 1957 година), прекар „Чича Јанко“ бил српски и југословенски комунист, близок соработник на Јосип Броз Тито, југословенски политичар и полноправен член на српската академија на науките и уметностите. Пијаде е со Сефардско еврејско потекло ( евереи кои се протерани од Шпанија во 1492 година и прифатени од […]

Miličević Kosta

Коста Миличевиќ (1877-1920) Кулата на крчмарката Јања со јаблани, Велес 1915, масло на платно

Коста Миличевиќ (Врака кај Скадар, 3 јуни 1877 година – Белград, 12 февруари 1920 година) бил српски сликар. Роден во свештено семејство, во селото Враки кај Скадар. По пристигнувањето во Белград, бил студент од прва генерација во уметничкото училиште „Цирил Кутљик“. Ја понел со себе од Скадар „Александрија“, еден од најстарите илустрирани српски ракописи, веројатно […]

Valić Jovančić (Bosa) Bosiljka

Охрид 1935, масло на платно

Се школувала во Белград и Прага во класата на  Влахо Буковац. Изложувала самостојно во Белград во 1933 година, а групно со Цвијета Зузориќ во 1934 година, како и на Шестата пролетна и есенска изложба на југословенски уметници, Десеттата пролетна изложба, под покровителство на Кнезот Павле и Изложбата на српски уметници на Божиќ јануари 1944 година. […]

Milivojević Milica

Пејсаж крај Охрид 1920, масло на платно

Милица Милиќ Миливојевиќ. Родена на 29.3.1889 година во Јагодина, Србија. Ќерка на генералот на српскиот, а подоцна и дивизискиот генерал на југословенската армија, Љубомир Милиќ (1861—1949). Откако завршила средно училиште во Белград, студирала сликарство на Уметнички академии во Минхен (1906 до 1911 година), а потоа, до 1914 година, во Париз. За време на Првата светска […]

Vukanović Beta

Свети Јован Канео , Охрид 1926, масло на платно.

Родена на 18.04.1872 во Бамберг, Германија како Бабет Бахмејер, почината на 31.10.1972 во Белград. Бета Вукановиќ се смета за еден он најважните Српски  импресионисти на отворен простор. Го започнува своето ликовно образование во 1890 во приватната ликовна школа на Карл Мар и Антон Ажбе во Минхен. Таму го сретнува својот иден сопруг и инспирација Риста […]

Ruzicka Pavle

Pavle Ruzicka (1888-1965) Ohrid 1940, pencil drawing

Роден во Петроварадин 1888, починал во Нови Сад 1965. Павле Ружичка бил значаен Српски сликар од Војводина. Цртал фрески во Градската куќа на Нови Сад во 1907. Постои запис од уметничка изложба во Нови Сад од Јуни 1934 во која Ружичка изложува неколку слики со мотиви од Охрид. Најверојатно го посетил Охрид во раните 1930ти […]

Radulović Branko

Важен Босански импресионист. Роден во Мостар 26.05.1885, починал во Скопје 1916. Студирал сликарство во Српската Цртачка Школа под водсво на Риста и Бета Вукановиќ. Подоцна се сели во прага каде што дипломира на Академијата за Ликовни Уметности во 1911. Бил ученик на Влахо Буковац и професор Женишек. Се бавел и со музика и пишувал музички […]

Šuput Bogdan

Кратово 1936, акварел

Роден и починат во Нови Сад, Српски сликар од покраината Војводина. Студирал сликарство во Нови Сад а подоцна и на Ликовната Академија во Белград (1932-36), на отсекот Ликовни учители. Живеел и работел во Париз во 1938/39 година после што се враќа во Нови Сад. Изработил неколку цртежи од Охрид, Струга и Кратово во 1930тите години. […]

Huter Anton

Охрид, масло на платно

Роден на 23-11-1905 во Црквеница, починал 07-03-1961 во Белград. Студирал во 1927 на Белградската Ликовна Академија, ученик на Љ.Ивановиќ и М.Миловановиќ. Имал студентски патувања до Париз во 1928 каде што изложува заедно со други Југословенски сликари. Член на “Облик„ и “Независни„. Неговиот стил варира од Српски импресионизам до реалистички пристап. Хутер ја посетува Македонија во […]