Born Franz

Franz Born 1881 1917 German

Франц Борн е германски сликар роден во 1881 година во Франкфурт. Татко му, Франц Јакоб Борн, бил скулптор и ја направил познатата фонтана во Визбаден. Студирал сликарство во Минхен во 1904/5 кај професорот Фриц Хаусман, а потоа во Берлин кај познатиот Луис Коринт. Се сели во областа Шваленберг (Schwalenberg) и е припадник на таа сликарска […]

Brailsford, Henry Noel

Манастир Свети Наум, 1904, фотографија

Хенри Ноел Браилсфорд (25 декември 1873 година – 23 март 1958 г.) бил најплодниот британски левичарски новинар од првата половина на XX век. Како основачки член на машката лига за борба против женско измачување (Men’s League for Women’s Suffrage ) во 1907 година, поднел оставка од својата работа во „Дејли њуз“ во 1909 година, кога […]

Benson Olga

Македонска народна носија, 1930, декорација на банкнота од 2000 денари

Родена во Санкт Петерсбург, Русија, починала во Лос Анџелес, САД. Олга Бенсон е името на уметницата, бегалка од граѓанската војна во Русија која за време на својот живот успеа од заборав да ги спаси и овековечи народните носии од просторот на екс Југославија, меѓу кои и од Македонија, поточно од околината на Скопје, Гостивар… Нејзиниот […]

Buzon de Frederic Marius

Пејсаж од Македонија 1923

Роден на 18 Септември 1879 во Ла Рок (Бајон сур Жиронде) , починал во  Алжир  на 26ти Ноември 1958. Француски сликар со Алжирско и Шпанско потекло (потомок на славниот сликар Франциско де Гоја). Студира на Ликовната Школа во Бордо, како и на Националната Ликовна Школа во Париз.  Студент на Фенанд Корман, Алберн Мањан, Сузан Валадон […]

Brakel van Arnoldus Johannes

Роден во Арнем на 27-Април-1923, починал во Амстердам на 8 Јули 1994. Студирал на Ликовната Школа во Арнем во класата на Хендрик Валк. Арнолд ван Бракел ја посетува Македонија во периодор помеѓу 1949-50 година, каде што поминува неколку месеци воглавно во студирање и цртање на Македонските селани и секојдневниот Македонски живот. После овој период се […]

Boutet de Monvel Bernard

Селани од Македонија 1916

Син на сликарот и графичарот Морис Бутет ду Монвел и ученик на Лук-Оливер Месон и Жан Дампт. Започнува со изложување во Француските ликовни салону уште од 1902. На почетокот од кариерата, продуцира повеќе од 20 колор бакрописи претставувајќи ги Базак-овите Лавови, како и елегантни фигури и сцени од Парискиот монденски свет. Исто така слика полуларни […]

Burich Narcis

Света Софија Охрид 1930, масло на платно

Роден во Книн 4 Август 1893, починал во Загреб на 13ти Мај 1950. Студирал Ликовна Академија во Минхен и Прага, во класата на Влахо Буковац. Учител по сликарство во својата приватна школа во Сплит и Сараево. Слика воглавно пејсажи и мртва природа. Изложби во Сплит, Дубровник, Сараево, Белград и Милано. Ретроспективна изложба во Загреб во […]

Booth John

Тапан-оро во Куманово, илустрација од “Невољите на Балканот„

Англиски новинар и илустратор, и специјален дописник на весникот “Graphic од Македонија во 1904тата година. Книга за неговиот престој во Македонија, насловена “Невољи на Балканот„ со голем број на негови цртежи со графит и мастило од различни делови на Македонија, публицирана од  Hurst and Blackett, Лондон 1905.

Boissonnas Frėdėric

Илустрација за книгаta “Sliki od Srbija” 1919

Значаен Швајцајрски уметнички фотограф кој потекнува оф уметничка фамилија од Женева. Во 1887ма, станува член на Женевското Фотографско Друштво. Патува во Грција неколку пати, и е платен од Грчката влада во 1910та да креира албум, насловен како “Сликите на Грција„. Неговите уметнички фотографии од Солун, Скопје, Прилеп, Битола, итн. Можат да се најдат во повеќе […]

Bocarić Anastas

Значаен Црногорски сликар, роден во Будва 1864, починал во Перасте 1944. Студирал ликовна уметност во Атина и Солун. Живеел во Цетиње, каде сто работи како сликар на портрет во кралскиот двор. Одреден период живее во Нови Сад, каде сто работи како учител по сликарство. Неговите слики се изложувале во Прага, Братислава, Варшава, Рига, Софија, Берлин, […]