Brailsford, Henry Noel

Манастир Свети Наум, 1904, фотографија

Хенри Ноел Браилсфорд (25 декември 1873 година – 23 март 1958 г.) бил најплодниот британски левичарски новинар од првата половина на XX век. Како основачки член на машката лига за борба против женско измачување (Men’s League for Women’s Suffrage ) во 1907 година, поднел оставка од својата работа во „Дејли њуз“ во 1909 година, кога […]

Trangmar Frank Charles

Македонија, гравура

Британски ечер и акварелист. Член на Британското друштво за акварели. Трангмар студирал на Факултетот за уметност во Брајтон, а потоа и на Кралскиот уметнички колеџ. Станува професор по уметност, а подоцна и директор на Факултетот за уметност во Салисбери, Принцип на Елинг школа за уметност и занаетчиство, и живее на авенијата Камбурн, Лондон. Изложувал меѓу […]

Walker Adelaide Mary

Илустрации (Охрид и Манастирот Свети Наум) од нејзината книга “Стари Траги и Нови Обележја„ 1896

Мери Аделаид Вокер била британска патничка. Нејзиниот брат бил британски свештеник во Истанбул за време на 1850-тите. Веројатно таа пристигнала во Истанбул веднаш по војната на Крим, околу 1856 година и останала на Исток приближно четириесет години. Додека била во османлиската престолнина, таа се запознала со Лејди Хорнби, позната по нејзината хроника „Константинопол за време […]

Weight Carel

Пристигнувањето на Британските Трупи во Кожани, масло на платно 1946

Роден во Падингтон, Лондон во 1908. Студирал на Ликовното Училиште во Хамерсмит, Ликовното Училиште во Падингтон и работел како офоцијален воен сликар за време на Втората Светска Војна пред да работи како учител во Кралскиот Ликовен Колеџ во 1950тите години. Бил награден во 1962 и е носител на почесен докторат од Универзитетот во Единбург во […]

Whymper Edward

Џамија во Салоника, 1883, дрворезна гравура

Роден на 27.04.1840 во Лондон,  починал на 16.09.1911 во Франција, Едвард Вајмпер бил Англиски илустратор, планинар и светски истражувач. Најмногу е познат по неговото прво искачување на врвот Матерхорн во 1865, кога четири членови на неговата експедиција загинале, кога експедицијата се симнувала наназад.  Инцидентот станал легендарен пораду контраверзноста околу скинатото јаже помеѓу четирите жртви и […]

Wood Thomas William

Битката на “Пипс„, Ноќен поглед на Дојранскиот Фронт 24.04.1917, масло на платно  (Во колекцијата на Империјалниот Воен Музеј)

Роден во 1877 во Ипсвич, Софок, починал на 02.06.1958. Познат претежно како сликар на пејсажи и цветни композиции. Го добил формалното ликовно образование во Политехничкото Школо на Реџент Стрит и во Италија. Во 1900, на 23 годишна возраст ги изложувал своето прво дело на Кралската Академија под насловен Летна Жега. Во периодит 1900-1947 изложил повеќе […]

Woodville Caton Richard

Акварели репродуцирани во  The Illustrated News, Лондон 1902/3

Роден во 07.01.1856 во Лондон, починал на 17.08.1927 во Лондон. Ричард Кејтон Вудвил се смета за еден од најпознатите војни сликари од доцниот 19ти и раниот 20ти век. Бил син на Американски сликар со исто име кој што се преселил во Лондон во 1852. Студирал во Дизелдорф по водство на големите Прусиски воени сликари Вилхелм […]

Spenser Stanley

Носилата пристигнуваат со ранети на собирната станица во Смол, Македонија 1916 Во колекција на Империјалниот Воен Музеј, Лондон, масло на платно

Роден на 30.06.1891 во Кукхам, Беркшир, починал на 14.12.1959 во Клајвден, Сер Стенли Спенсер е водечки Британски воен сликар од двете големи војни. Неговите дела се примарно поврзани со религиозни асоцијации и се претежно надреални во стилот. Стенли Спенсер бил ученик на познатала ликовна школа  Слејд на 17 годишна возраст. Бил селектиран од Кралската Ликовна […]

Spenser Gilbert

Сестрите пристигнуваат во 28мата генерална болница, Солун, Декември 1915, акварел

Помладиот брат на Сер Стенли Спенсер, роден на 04.08.1892 во Кукхам, Беркшир, починал на 14.01.1979. Студирал сликарство на Школото за применета уметност во Камбервел, Кралскиот Ликовен Колеџ (дрвопис) 1911-12, и на ликовната школа Слејд 1913-15. За време на Првата Светска Војна служел во Кралските Болнички Единици најпрво во Бристол (со брат му Стенли на кратко) […]

Stewart A.J.

Илустрации за магазинот  The Graphic, од 22.121917, Нигрита (Серез)Егејска Македонија

Илустратор на реномираноит магазин “The Graphic”. Бил присутен на Солунскиот фронт. Неговите илустрации: “На патот кон Нигрита (Егејска Македонија)„, “ Преминот Махмудли: Оштар свиок„ и “ Застој на патот за Нигрита„ биле публицирани во “The Graphic” магазинот на 22 Декември 1917.