Houston Robert

Македонски пејсаж, 1917/1918, акварел

Роберт Хјустон е роден во Кибирни, провинција Ајршир на 5ти Јуни 1891. Студирал на Ликовната Школа на Глазгов, каде што бил со-ученик на Гордон Томас. Користел маслена и акварелна техника и цртал најчесто пејсажи и крејбрежни сцени од западниот Британски брег и острова, како и  Шкотски езера и фигуративни композиции. Бил  исто и познат по […]

Huber Ernst

Роден на 15ти Јули 1896 во Виена, починал на 26ти Септември 1960 во Виена. Започнува со изложување во 1919 во Лиговното стружение. Во 1920 станува член на Виенскиот “Sonderbund” а во 1930 член на Виенскиоте Сецесионисти. Патува во Далмација, Палестина, Тунис, Јужна Америка, Перу, Чиле, Колумбија и Норвешка. Неговите слики се наоѓаат во Историскиот Музеј […]

Huter Anton

Охрид, масло на платно

Роден на 23-11-1905 во Црквеница, починал 07-03-1961 во Белград. Студирал во 1927 на Белградската Ликовна Академија, ученик на Љ.Ивановиќ и М.Миловановиќ. Имал студентски патувања до Париз во 1928 каде што изложува заедно со други Југословенски сликари. Член на “Облик„ и “Независни„. Неговиот стил варира од Српски импресионизам до реалистички пристап. Хутер ја посетува Македонија во […]

Hine Wickes Lewis

Турско момче во Солун 1918

Најверојатно еден од најдобрите Американски фотографи од почетокот на 20тиот век. Луис Бикс Хајн е повеќе социолог којшто ја користи камерата како стредство за социјални реформи. Неговите фотографии од градењето на Емпајер Стате зградата во Њuјорк во 1930тите години, како и неговите фотографии од имигрантите кои што пристигнуваат на островото Елис е едни од најпознатите […]

Hielscher Kurt

Од книгата “Југославија , пејсаж, архитектура и животот на луѓето„ 1926

Курт Хилшер е еден од најпознатите Германски уметнички фотографи од неговото време. Роден е во Штриgау, Шлезија (Силезија во Полска) и починал во Лихтенштајн ин Сахен. Работел како учител по Германски јазик во Шпанија за време на Првата Светска Војна, каде што изработува илјадници уметнички фотографии од Шпанските пејсажи. Во 1920тите години, започнува со патување […]

Hesshaimer Ludwig

Цртежи од книгата “Минијатури од Монархијата“ од 1916.

Многу познат Австриски пликар и графичар од крајот на 19тиот и почетокот на 20тиот век. Најпрво бил офицер, но потоа започнал да слика. За време на Првата Светкса Војна, бил Автриски воен сликар во Србија, Македонија и Русија. Првата Светска војна му оставила голема импресија. Во овој период Хесхајмер креира препознатлив стил он светли и […]

Hempfing Wilhelm

Роден  во Берлин на 15.7.1886 во Шонаѕ/Хајделберг, починал на 6.6.1948 во Карлсуе. Вилхелм Хемпфинг е Германски сликар и графичар кој студирал на Ликовната Академија во Карлсруе (заедно со својот колега Емил Нолде) во класата на професор Фридрих Фер. Бил исто така одличен бакрорезец , образован  на Академијата во Карлсруе од Валтер Конц. Патувал често и […]

Heckendorf Franz

Во Солун, бактрорез

Роден  во Берлин 1888, починал во Минхен на 17 Август 1965. Студирал на Академијата за Декоративни уметности и на Академијата за Ликовни Уметности и ја имал својата прва изложба со Берлинските сецесионисти во раната 1909. Неговите први слики се претежно импресионистички и прикажувале сцени што тој ги доживеал додека бил воен пилот во Првата Светска […]

Hanzen Vasilievich Alexei

Шар Планина, Скопје 1924

Роден во Одеса на 2ри Фебруари 1876, починал во Дубровник, Хрватска на 19ти Ноември 1937. Студирал сликарство на Ликовното Школо во Одеса, Кралската Ликовна Академија до 1903, во Париз и во Лајпциг. Работел во Одеса и Сент Петерсбург до 1904, а потоа воглавно во странство – во Германија помеѓу 1904-12, Одеса 1912-14, Крим 1914, Одеас […]

Hänel Georg

Прилеп, 1918 , акварел

Роден и починат во Дрезден (загинува во последните часови од Втората Светска Војна од залутан куршум), Германија каде што го поминува целиот живот. Студирал сликарство на Академијата на Ликовни Уметности во Дрезден, како студент на Баузер и Брахт. Ханел понекогаш демонстрирал фигуративен стил, меѓутоа не бил познат по традиционално фигуративно сликарство или сликање портрети  како […]