Crnilovic Hristifor

Српски сликар, етнограф, фотограф и војник, роден во Власотинце, јужна Србија во 1886.  Се заинтересирува во традиционалната култура од рана младост. Талентиран е за сликарство и е образован во сликарската школа на познатиот Риста Вукановиќ во Белград, а подоцна и на Ликовната Академија во Минхен. Неговиот прв син Александар загинал во Српсктата војска во Првата […]

Corradi Alfonso

Alfonso Corradi (1889-1972), Macedonia 1918

Роден на 8ми Фебруари 1889 во Кастелнуово ди Сото, починал на 4ти Фебруари 1972 во Милано. Коради е Итаљански импрессионист кој што работел и живеел во Милано.  Студирал на академијата Брера(1905-6) и во студиото на дизајндерот Антонио Ровескали. За време на Првата Светска Војна, бој воен сликар во Македонија околу 1918та година. Три негови дела […]

Clarenbach Max

Роден на 19ти Мај 1880 во Ноис, починал на 9ти Јули 1952 во Витлер. Како ислучително талентиран сликар, Кларенбах е приметен на 13 годишна возраст оф Германскиот сликар Ахенбах, и е примен во Ликовната Академија во Дизелдорф.  во Индија во 1875, починал во Солун, Македонија 1917. Студира сликарство на класите на Хеинрих Лаунштаин, Артур Кампф […]

Chokanov Denyo Denju

Охрид 1942 масло на платно.

Роден на 12ти Септември 1901 во Трново. Завршива сликарство на Ликовната Академија во Софија во 1926та во класта на проф. Димитар Гајџенов. Изложува во Бугарија и во странство. Претежно работи пејсажи и фигуративни композиции. Починал во 1982. Денјо Чоканов на посетува Македонија за времето на Втората Светска Војна, каде што изработува одреден број на масла […]

Cermak

Сцена од Берово , масло на платно ~1910

Неидентификуван сликар, наверојатно Чех или Словак. Ја посетил Македонија околу 1910та каде што го насликал пејсажот од Берово. Оваа слика е потпишана и опишана од позади (Берово, Македонија) и е продадена од аукциската куќа  Olaf Sigalas  во  Hildrishuizen, Германија на 22-07-2008.

Combet Descombes Pierre

Жена крај фонтаната, Солун 1917, масло на платно

Роден и починат во Лион. Пјер Комбет-Дисцомбе е третиран како еден од најважните Француски фаувисти и многу важен Лионски сликар. Студира сликарство на Ликовната Академија во Лион помеѓу 1900-1905. Започнува со изложби во Париз и Лион во 1905та. Ја декорира салата за венчавки во Лион. Како член ан групата  Ziniar учествива во основањето на Југо-источниот […]

Chowne Gerard

Роден во Индија во 1875, починал во Солун, Македонија 1917. Студира сликарство на Slade  школото помеѓу 1893-9, исто така и во Париз и Рим. Работи како учител на универзитетот во Ливерпул помеѓу 1905-8, основач на  Sandon Studios  во Ливерпул. Чоун ја посетува Македонија за времето на Големата Војна, како капетан во 9тиот Источен Ланкс реџимент. […]

Castaing Renė-Marie

Rene-MarieCastaing-1896-1943-Memoier-od-the-dead-1914-1918-oil-1919-1

Роден на 16ти Декември 1896 во Пау , починал на 8ми Декември 1943 во Пау. Почнал да изложува во Салонот на Француските Слукари уште од 1913та. Се пријавува како доброволец во Француската армија во 1914та, и заминува на фронтовите во Шампањ, Лоара и Македонија. Добива медал за храброст во 1919та, за неговата воена служба заедно […]

Calvert Charles

Сцени од Битола, албум со фотографии и цртежи 1865

Британски дипломат, фотограф и илустратор. Служел како Британски конзул во Битола (Монастир) од 1860тата па се до затворањето на Британскиот конзулат во 1872та година. Пред Македонија, бил Британски дипломат во Дамаск и Бејрут во 1850, а потоа се сели во Солун во 1856 за на крај да дојде во Битола. Чарлс Калверт продуцира ислучително редок […]

Cekli Nazmi

Значаен Турски импресионист. Роден во Измир, живеел во Монастир (Битола) во 1909. Учествува во Големата Војна и Турската војна за независност.