Darrieux Charles-René

Charles-René Darrieux (1879-1958) “Ruelle à Salonique (1917)” oil on canvas

Чарлс-Рене Дарио е сликар роден во јули 1879 година во Бордо и почина во мај 1958 година во Клиши-ла-Гарен. Bил ученик на познатите француски сликари Фернан Кормон, Марсел Башет и Франсоа Шомер. Добитник е на втората Голема награда на Рим (Grand Prix de Rome) во 1907 година. Редовно учествувал во Салонот на уметниците на Франција, […]

Dolinar Lojze

Споменик на паднатите студенти-војници, Скопје 1935, бронза и мермер

Лојзе Долинар е еден од најпознатите словенечки скулптори од XX-тиот век. Роден е во 1893 година во Љубљана. Неговите рани скулптури се во стилот на академски реализам, симбоизмот, германската сецесија и се создадени во духот на живописната, импресионистичката и ново-барокната модулација, додека тој исто така пристапува и кон експресионизмот. По краткиот престој во САД во […]

Durham Edith Mary

Илустрации од книгата “Балканскиот товар„ 1905.

Родена во 1863 во Лондон како едно од осумте деца во Викторијанска фамилија на реномиран хирург. Студирала Ликовна уметност на Кралската Ликовна Академија и на колеџот Бедфорд во Лондон. По завршувањето на студиите, станува реномиран илустратор и акварелист, изложувајќи често и илустрирајќи ги списанијата на Природа и Историја од Кембриџ. По совет од докторот, сеуште […]

Dugdale Cantrell Thomas

Бомбардирање на Бугарските ровови, Дојран 1917, гваш.

Британски сликар на портрети и сцени, декоратор и дизајнер на текстил. Роден е на 2 Јуни 1880 во Блекбурн, починал на 13ти Ноемвски 1952 во Лондон. Студиран на Ликовната Школа на Манчестер, Кралскиот Ликовен Колеџ, Градската Ликовна Школа на Кенингтон, академијата Џулиан и атељето Колароси во Париз. Изложувал во Кралската Академија во 1901 и во […]

Dimitrov Vladimir

Велес 1915, цртеж

Роден на 1ви Фебруари 1882 во село Фролош во фамилија на Македонски бегалци од Македонско-влашкиот регион на Магарево, починал на 29ти Септември 1960 во Софија. Владимир Димитров – Мајстора е третиран како еден он најзначајните Бугарски национални сликари. До 1895 работел како чирак на разни позиции во локалниот суд. Неговиот сликарски талент набрзо е приметен, […]

Dietze Richard Ernst

Јавач крај Скопскиот виадукт, масло на панел

Роден во Обермеиса крај Минхен 1880, починал во Траунштајн 1961. Студент на Л. Поле, Ц. Банзер и Г. Куел од Дрезденската Ликовна Академија. Студирал сликарство во Берлин, Париз и Минхен. Ужива репутација на исклучително важен претставник на Дрезденската импресионистичка школа. Бил професор по сликарство на академијата во Малсал во периодот помеѓу 1935-45. За жал, голем […]

Diehl-Wallendorf Hans

На Охридското езеро (манастир Св. Наум) пастел.

Роден во Пирмасен, Рајнфалц 1877, починал во Виена 1946. Студирал на Ликовната Академија во Вајмар, Германија, во класата на проф. Теодор Хаген. Помеѓу 1896 и 1898 бил студент на проф. Фрајоф Смит и Макс Теди како и студент на Уметничкиот Институт на Франкфурт на Мајна, во класата на прфесор Мар. Во првата декада на 20тиот […]

Devedeux Louis

Станица за доброволци близу Солун, Турција, масло на платно

Роден во Клермон-Феранд на 8 Јули 1820, починал во Париз во 1874. Луи Деведо се третира како еден од најпознатите Француски ориенталисти од 19тиот век. Студирал сликарство на Ликовната Школа во Париз во класата на Пол Делароше и Александер Дескамс. Во 1838ма учествува во престижната Награда на Рим, и започнува со изложување.  Во следните неколку […]

Denev Boris

Цртежи од 1915, Градот Прилеп и премин преку Шара на првата Балканска дивизија.

Роден на 7 фебруари 1883 г. во Велико Трново, починал на 31 декември 1969 г. во Софија. Во периодот 1903 – 1908 бил учител во родниот град и како самоук сликар приредува изложби во Софија во 1909 г. Од 1909 до 1914 год. студира ликовна уметност во Минхен кај проф. Лео фон Лефтс. Од 1914 […]

Delécluse Eugène

Ромски камп Солун 1917

Роден во Париз, студирал со Кормон, Деланс, Е.Ренард и Њалтнер. Изложува во Салонот на Француските Сликари во 1903 и во Националното Друштво на Ликовна Уметност во 1915та. Назначен како официјален воен сликар за времето на Првата Светска Војна. После војната, стекнува репутација на првокласен  сликар на портрети  на видни луѓе а исто е и директор […]