Lemasson Albert

Алберт Лемасон (1892-1982) Улична сцена во Солун, 1917, акварел

Алберт Лемасон е роден на 29 август 1892 година во Сент Марс-ду-Дезер во Лоара-Атлантик. Бил ослободен од воената служба во 1913 година, но потоа бил регрутиран во помошна служба од мај 1917 година до јули 1919 година. Овој период го поминал во Македонија, во Солун и Леринско каде што изработува голем број на цртежи и […]

Lazhechnikov Ivanovych Oleksandr

Охрид 1925, масло на панел

Руски сликар и графичaр. Роден во Москва. Во 1897 – 1901 година студирал на Вишата уметничка школа за сликарство, скулптура и архитектура на академијата за уметности во Санкт Петербург во студиото на А. Киселинов. Во 1901 година се здобива со титулата уметник. Учествувал на пролетните изложби на Академијата за уметности, во групата Пердервижники (Талкачи) (1900 […]

Léon Auguste

Охрид 1913, автохромна фотографија

Француски фотограф кој работел за проектот „Архиви на планетата“ (француски: Les Archives de la Planète) на францускиот милионер и филантроп Алберт Кан (1860-1940) од 1909 година па натаму. Заедно со еден друг француски фотограф, Жан Брин, ја посетиле Македонија за време на Балканските војни во периодот 1912- 1913 година, каде што направиле серија автохроми (една […]

Lach ‘Fritz’ Friedrich

Градска сцена од Крушево 1918, акварел

Роден на 29.05.1868 во Линц, починал на 09.10.1933 во Виена. Фридрих Фриц Лах се смета како еден од најдобрите Австриски акварелисти. Бил внук на познатиот Австриски сликар на цветни композиции и мртва природа Андреас Лах. Студирал на Трговското Школо во Линц помеѓу 1882-1885 година а подоцна на Кадетското Школо во Виена. Се до својата 32ра […]

Lamb Henry

Напредна соблекувална - станица во Струма 1916 масло платно

Син на математичарот Хорас Ламб, роден е во Аделаида Јужна Австралија, но се преселува во Манчестер во 1885 година. Го посетува Граматичкото Школо во Манчестер и започниво со медицинска обува на Колеџот Овен (денес дел од Универзитетот на Манчестер). Во 1905 ги напушта медицинските студии и оди во Лондон каде што се запишива на Луковното […]

Lambert-Jean Rucki

композиција со ликови (Солун) 1919, масло на платно

Роден во Краков, Полска во 1888. Студирал на Ликовната Академија во Краков пред да се пресели во Париз во 1911тата. На почетокот од Првата Светска Војна се пријавува како странски доброволец во Француската армија и е пратен во 1914 најпрво на Дарданелите а потоа на Солунскиот фронт во Македонија, каде што работи на реставрација на […]

Lear Edward

Охрид Македонија 1848, мастило

Роден во Хајгејт (Лондон), Англија на 12.05.1812 (како 20то од 21 деца), починал во Санремо, Италија на 29.01.1885. Едвар Лир бил Англиски уметник, илустратор и поет, познат по литературниот нон-сенс во поезијата и прозата. Татко му бил неуспешен трговец на берзата, а мајка му се откажала од него , така да Лир е пораснат од […]

Lesser Rudi

Rudi Lesser (1901 – 1988) Скопје, литографија

Роден и починат во Берлин, Руди Лесер бил Германски експресионист воглавно активен со акварелна и графичка техника. Бил студент на проф. Ханс Меид. Во 1933, емигрирал во Скадинавските земји (Данска и Шведска) за да избега од нацистичкиот режим. Од 1946 до 1956 живее во САД каде што работи како професор на универзитетот Ховард во Вашингтон […]

Lobel-Riche Almery

Македонска селанка 1916

Сликарот и графичар Алмери Лобел-Рише е роден на 03.05.1880 во Женева, Швајцарија од родители од Француско потекло. Познат е нашироко по неговите слики од социјалната елита на Францускиот “Бел-Епок„ и продуцирал голем број на илустрации на книги. Ги започнал своите ликовни студии на Академијата на Ликовни Уметности во Менпељер и ги продолжил во Париз, под […]

Loti Pierre

Францускиот новелист и илустратор, Пјер Лоти, е познат по неговите сликовити романси кои изобилуваат со описи на егзотичните места кои тој ги посетил во текон на неговиот живот. Роден е како Жулиен Вијод во Рошефорт на 14.01.1850 од Протестантски родители. Иако длабоко религиозен во детството, ја губи својата вера во адолесцентните години. И во неговите […]