Titirinov Strahil

Страхил Титиринов (1905-1961) Охридско езеро, 1941, акварел

Роден на 3 јануари 1905 година. во  Кукуш, Егејска Македонија, починал во 1961 во Софија, Бугарија. Дипломирал на Академијата за уметности во Софија, Бугарија кај проф. Никола Ганушев и проф. Димитар Гуџенов. Бил воен сликар за време на Втората светска војна во Македонија каде што изработува серија на акварели од Охрид, Прилеп, Битола, Велес и […]

Thielen Herman

Турска куќа во Опаје, цртеж зо мастило

Роден во 1867 во БЕрлин, пошинал на 1930 во Дизелдорф. Германски сликар и графичар. Имал неколку успешни изложби во 1907 и 1908. Регистриран е во повеќе ГЕрмански сликарски лексикони ( Theme Becker, Dressler, итн.) Херман Тилен ја посетува Македонија за време на Првата Светска Војна, најверојатно во функција на воен сликар. Неговите цртежи со мастило […]

Tanev Nikola

Манастирот Свети Јован на Охридско Езеро, 1918, акварел.

Роден на 05.02.1890 во село Свиштов, починал на 23.06.1962 во Софија. Од 1905, живее во Франција каде што студирал на Академијата за Декоративни Уметности во Париз во класата на професор Пол Реноар и проф. Манжан. Танев е еден од нај проминентните Бугарски сликари. Имал повеќе од 28 соло изложби во Бугарија и 27 во Италија, […]

Thil Jeanne

Фонтана Јену-Куле Солун, гваж

Родена на 18.12.1887 во Кале, живеела и работела во Париз. Била студент на Хумберт и Шарл Фукре, како и на Националната Школа за Ликовни Уметности во Париз. Изложувала во Салонот на Француски Артисти од 1911 година. Била под големо влијание на стилот на Шарл Фукре и сликала воглавно историски сцени. Од 1921 започнува со патување, […]

Touchet Jacques

Солун 1917, литографијa

Роден на 17.09.1887 во Париз, починал на 23.11.1949 во Париз. Бил студент на Пол Реноар и Луи Морин. Работел како илустратор на познатото списание L’Illustration. Неговите книги “Мали бизниси во Солун„ (со 12 литографии во боја) и “Скици од Воени Заробеници, Солун„ (со 24 колор цртежи) се објавени во 1918та година. Одтогаш, Туше илустрирал повеќе […]

Traichev Georgi

Фото албум “Манастирот Свети Јован Бигорски„, 1908.

Роден на 02.03.1880, починал на 19.10.1935. Бил значаен Бугарски фотограф и основач на фотографскиот отсек на Бугарскиот Национален Музеј (во кој што работел од 1914 па се до крајот на неговиот живот во 1935). Неговите фотографии биле објавени во статиите на Богдан Филов, Андреи Протиќ, Никола Маврадинов, итн. Направил колекција од повеќе од 10 000 […]

Trangmar Frank Charles

Македонија, гравура

Британски ечер и акварелист. Член на Британското друштво за акварели. Трангмар студирал на Факултетот за уметност во Брајтон, а потоа и на Кралскиот уметнички колеџ. Станува професор по уметност, а подоцна и директор на Факултетот за уметност во Салисбери, Принцип на Елинг школа за уметност и занаетчиство, и живее на авенијата Камбурн, Лондон. Изложувал меѓу […]

Tsankov Maxim

Роден на 14.11.1877 во Разград, починал во 1965. Студирал ликовната академија “Алвбертина„ во торино, Италија во класата на професор Џакомо Гросо и професор Маркисио. Ја посетил Вардарска Македонија за време на Втората Светска Војна, а Пиринска Македонија редовнопомеѓу двете светски војни. Неколку слики со Македонски предели се наоѓаат во колекцијата на галеријата “Проф. Илја Петров„ […]