Székely Josef

Џамија Света Софија 1863

Виенскиот фотограф д-р Јозеф Секељ (1838-1901) е роден во Сомег во близина на езерото Балатон во западна Унгарија и завршил училиште во Шомбабли. Потоа студирал на Универзитетот во Виена и дипломирал во 1860 година со магистерски студии по фармација и во 1862 година со докторат по хемија. Предавал на универзитетот некое време, но потоа, отворил […]

Salvat Francois

Заливот во Солун 1935, масло на панел

Роден на 12.06.1892 во Амели-Беинс. Живеел и работел во Париз. Студент на Кормон. Во 1936 се сели во Грција. Подоцна во својата кариера бил признат илустратор на книги (ги илустрирал книгите на Балзак, Виктор Иго, итн.) и директор на издавачката куќа Éditions Grasset . Неговите слики се наоѓаат во Музејот на Модерна Уметност во Париз […]

Sattler Hermann

Српски фронт – Бугарските трупи го ослободуваат Велес, акварел

Роден на 19.01.1892 во Вунсидел, починал на 20.02.1945 во Ватерсдорф. Во 1908ма се сели во Минхен каде што го посетува Ликовното штоло а подоцна се запишува на Ликовната Академија. Го продолжува своето ликовно образование на Академијата на Ликовни Уметности во Берлин каде што го усвојува пост-импресионистичкиот стил. Најчесто цртал пејсажи. За време на Првата Светска […]

Savinio Alberto

Алберто Савинио, вистинското име му било  Андреа Фраческо Алберт де Чирисо, бил роден во Атина, Грција на 25.08.1891 во фамилија на Италиански доселеници, починал во Фиренца, Италија на 05.05.1952. Бил Италиански писател, сликар, музичар, журналист, есеист, сценарист, театарски иметник и композитор. Бил помлад брат на ноторно-метафизичкиот сликар Џорџо де Чирисо. Неговите дела често ословувале филозофски […]

Scharf Theo

Роден е во Мелбурн 1899, починал во Фелдафинг, Минхен, Германија во 1987. Охрабрен од своите родители, Тео Шарф е третиран како многу талентирано дете, и ја има својата прва изложба на 14 годишна возраст. Приходите од изложбата му овозможиле остварување на негоиот сон да патува и студира во странство. Емигрирал во Минхен, Германија во 1914 […]

Scheffler Rudolf

Роден во Звикау, Германија во 1884, починал во Валеј котиџ, Нујорк, САД во 1973. Студирал на Кралската Ликовна Академија во Дрезден. На академијата станува добар пријател на Макс Пехштајн. Добитник е на неколку ликовни награди: сребрен медал во 1912, Голема Награда на Рим 1913 итн. Има студиски патувања во Париз 1908, Рим и Фиренца 1909 […]

Schirop Otto

Германски експресионист роден и починат во Хамбург. За време на нацистичкиот период бил лабериран како “Дегенериран уметник„ и прогонет заедно со многу други врвни Германски експресионисти. Неговите главни теми биле урбани и фабрички сцени и по стл потсетува на Карл Шмит- Ротлуф. Ото Широп ја посетува Македонија во 1931 година. Постои слика насловена “Поглед на […]

Shtarkelov Constantine

Манастирот во Лешок 1917, акварел

Роден и починат во Софија. Студирал на Ликовната Академија во Софија од 1906та. Во 1909 заминува за Москва. Ја има првата соло изложба во 1911. Бил воен сликар во периодот 1912-13 како и во 1917. Бил најмногу познат како врвен Бугарски аквателист,кој преферирал да црта пејсажи од Рила и планината Пирин, Софија и Трновскиот регион. […]

Schweitzer-Cumpana Rudolf

Македонски жетвари 1929, масло на платно

Романски сликар со Германски етнички корени. Роден е на 07.05.1886 во Питести, починал на 17.02.1975 во Букурешт. Студирал сликарство на Берлинската Кралска Ликовна Академија во класата на професор Рудолф Шлабиц. По студиите, се враќа во Романија во 1909 и го служи својот воен рок. Започнува да изложува во Букурешто редовно од 1913та година. Од тогаш, […]

Švrakić Todor

Куршумли Ан, скопје, акварен на разгледница

Роден на 10.03.1882 година во Приједор, починал на 05.12.1931 година во Сараево. Еден е од пионерите на почетокот на 20 век во Босанското сликарство во рамките на европскиот стил и се смета за еден од најзначајните уметници во акварел во западна Европа. Започнал со студии на уметност на 16-годишна возраст во училиштето Ристо Вукановиќ во […]